• 0

Ko je žena proglašena za svetsku preduzetnicu godine? Njena kompanija obrće milione već 40 godina

Firma "Biocon" se primarno bavi bio-enzimima koji imaju široku primenu

  • 0
Kiran Mazumdar-Shaw Kiran Mazumdar Šo / Foto: DIBYANGSHU SARKAR / AFP / Profimedia

Kiran Mazumdar Šo je na čelu kompanije "Bicon" iz Indije, koja se bavi proizvodnjom biofarmaceutskih proizvoda.

Nedavno je proglašena za svetsku preduzetnicu 2020. godine, od strane EY. Time je postala tek druga žena pobednica u ovoj kategoriji, a treća osoba iz Indije.

Kako se navodi, nagrada se odnosi na one poslovne ljude koji "rade na poboljšanju kvaliteta života u svim zajednicama, širom sveta".

Kiran je svoju, sada već imperiju, osnovala davne 1978. godine, a fokus je u startu stavila na farmaceutske inovacije koje bi značile ne samo Indiji, već celoj planeti. Firma se primarno bavi bio-enzimima koji imaju široku primenu.

"Biocon" je odigrao važnu ulogu u razvijanju pristupačnih doza insulina, koje koriste milioni ljudi. Takođe, proizveli su lekove protiv raka, artritisa i drugih oboljenja.

Posluju u više od 120 zemalja sveta, zapošljavaju oko 10.000 ljudi i imaju godišnje prihode u visini od 800 miliona dolara.

Kiran je najpre proglašena za EY preduzetnicu godine u Indiji, a sada je pobedila i na svetskom nivou, u "borbi" protiv 46 kolega.

Video: Minimalni iznos kredita za privrednike je milion, a za preduzetnike dva miliona

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>