• 7
 ≫ 

U zanatu je, ipak, spas: Kovač iz Prijepolja je odškolovao šestoro dece, radi i u 70. godini

 ≫ 

Ja ako ne radim, ja sam bolestan. Ako je neki praznik ili nešto i da moram da ne radim, mene sve boli. Ako radim, ja sam zdrav

 • 7
Prijepolje, kovač Alija Musić

Printskrin: Youtube: Forum Info

Sedamdesetogodišnji Alija Musić jedini je kovač u Prijepolju i okolini. Zvuk čekića i udarca o nakovanj urezan je u gene ove porodice skoro ceo vek, piše Foruminfo.

Prve lekcije kovačkog zanata Alija je naučio u radionici svog oca u Кaćevu. Danas vrata svoje kovačke radionice otvara u Lukama i tu provodi najviše vremena. Uvek je na nogama, ali se ne žali na umor, jer kaže da drugačije ne bi umeo.

- Кad sam imao 10 godina uzeo sam da varim. Radio sam non-stop. Posle sam se zaposlio u Tehničkoj školi, a iz škole uvek dolazio u radionicu - kaže Alija.

Кoristi svaku priliku da za svoju radnju nabavi nove alate.

- Gde god da odem na stranu, u Merkator ili negde drugo, ja gledam đe su alati, a ne posuđe ili druga roba. Sve gledam da kupim, čekić, burgiju, strugarski nož i ostalo - kaže Alija.

 

Nove potrebe na tržištu

Broj izrađenih sekira, potkovica, trnokopa i drugih proizvoda iz njegove kovačke radionice namenjenih uglavnom za poljoprivedu, ne može da izbroji. Ali, novo vreme, mašinska proizvodnja i zamiranje sela, a samim tim i poljoprivrede, diktiraju i nove potrebe na tržištu.

- Sad se manje traže ralice, plugovi i potkovice, jer je manje konja. Nekada je bilo više zaprega, konja, volova… Sada je sve to stalo, promenilo se, prešlo na mehanizaciju - kaže Alija.

 

Pomognem mu čuknuti čekićem

Alija je veštinu kovanja preneo i na sinove. Ipak, najveća podrška mu je njegova supruga.

- Meni je sve drago, volim njemu da pomognem. Кad završim sve u kući, dođem kod njega, i ako mu ponekad ne trebam, ali ne mogu sama. Donesem šta treba, dodam, pripomognem, pridržim, da mu pomognem čuknuti čekićem. Ja najvolim samo sa njim, jer mi lako jedno sa drugim. Može i on meni nešto da kaže ja se neću naljutiti, a i ja njemu. A čim ima još neko, onda je drugačije - kaže Кimeta.

Ističu da oboje vole više da rade nego da pričaju.

 

Ako ne radim, ja sam bolestan

- Ja ako ne radim, ja sam bolestan. Ako je neki praznik ili nešto i da moram da ne radim, mene sve boli. Ako radim, ja sam zdrav  - kaže Alija.

Da li u vreme kad odmara, Alijina supruga Kimeta prati neku od aktuelnih serija?

- Malko volim vesti đekad da čunem. Nikad seriju gledala nisam, ja to ne obožavam - objašnjava Кimeta.

Iako se smatra da je kovački zanat u izumiranju, za dobrog zanatliju poput Alije uvek ima posla.

- Meni se čini da je to dobro, da ne može nikad da nestane, jer ne može narod bez sekire, trnokopa, krampa. Šta god da kupe u prodavnicama, nije to to - zaključuje Alija.

Zahvaljujući kovačkom zanatu, Alija je školovao svoje šestoro dece. Veruje da će pored sinova ovaj stari zanat nastaviti i unuci.

Video: Zanatske radnje otvorile vrata mušterijama: Ovako izgleda prvi radni dan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Tole

  13. jun 2020 | 12:31

  Lepa ljudska prica. Hvala na clanku.

  19
  0

  Podelite komentar

 • kale

  13. jun 2020 | 13:07

  Postovanje ovom radnom i pistenom coveku, na zalost malo je ovakvih medju nama!

  18
  0

  Podelite komentar

 • Sonja S

  13. jun 2020 | 13:44

  Da se više piše o ovakvim ljudima a manje o starletama gde bi nam bio kraj?

  17
  0

  Podelite komentar