• 5
 ≫ 

Ni rad od kuće nije rešenje: "Radim posao koji ne volim, plačem svaki dan"

 ≫ 

Jedna žena iz Velike Britanije kaže da je balansiranje između porodice i karijere pravi izazov, ali da je sada - kada opcija nisu drastične promene u radu - vreme da se postave granice kod kuće

  • 5
Posao, medinska maska, sredstvo za dezinfekciju, rad od kuce

Foto: Shutterstock

Kako se ko snalazi u toku pandemije, u radu od kućeNeka istraživanja kažu da je teže zaposlenim mamama, da radnici generalno rade duže, a prema iskustvu nekih od njih - teže je i dobiti odmor, jer se rad od kuće donekle tretira kao "odmor".

Suprug jedne Britanke bio je privremeno otpušten s posla, a od tada, kako ona kaže, uživa u slobodi i radi samostalno.

- Čujem kako priča ljudima da se sjajno provodi, zbog čega bi trebalo da mi bude drago, jer je navikao da radi mnogo, ali se ja loše osećam - započinje svoju priču ova zaposlena mama.

- Radim posao koji mrzim. Nema kancelariju, sedim u trpezariji ili dnevnoj sobi. Konstantno me ometaju muž ili deca. Problem je što sam s ovim poslom počela prošle godine, a sada nije vreme za traženje drugog posla - kaže ona. Kako dalje navodi, teško joj je da ne zameri mužu njegovo trenutno ponašanje, dok se ona "ovako bori".

- Ustajem svako jutro i plačem. Osećam se krajnje jadno. Razgovaram s odeljenjem za ljudske resurse iz moje firme, o smanjenju radnog vremena, ali sada kada mi suprug ne radi, plašim se da ćemo imato znatno niže prihode. Vikendi su mi upropašćeni u startu, jer sam opsednuta ponedeljkom, a uzimanje slobodnih dana ili odmora izgledaju besmisleno, jer se svakako moram vratiti poslu koji ne volim - ističe ova mama i supruga.

Psiholog Mariela Frostrap kaže da je u ovakvim situacija ključno očuvati mentalno zdravlje i da zaposlene mame, na kojima je obično veći teret, ne treba sebe dodatno da opterećuju time kako se osećaju, odnosno "kako bi trebalo da se osećaju".

- Dobro znam kako se osećaju sve žene u ovoj poziciji. Za neke od njih, bitan je taj "beg od kuće", u kancelariju, kako bi promenile sredinu i radile na miru. Ovako su "zaključane" s ukućanima i još moraju da obavljaju poslovne zadatke kao i inače - kaže Mariela.

Dodaje da "fleksibilnost" koja prati rad od kuće kao epitet, uopšte nema isto značenje za sve. Ako ste zaposlena mama, za vas ta vrsta rada nema isti smisao, kao za nekoga ko živi sam ili samo sa partnerom. Ipak, Mariela kaže da se velike odluke ne donose kada smo pretrpani stresom, već hladne glave.

Video: Ovo je najbolji način da izbegnete onlajn sastanak i vratite se u krevet

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuki

    23. jun 2020 | 10:17

    Ne valja od kuce ne valja na poslu.. Aj ti u plastenik pa ces vidjet

  • Viktor

    23. jun 2020 | 12:02

    A ko danas voli ono sta radi? Jako mali %

  • Dudi

    23. jun 2020 | 11:12

    Ne kontam zasto negativni komentar na Vuki..lijepo objasnjeno..ili treba da cuti ili u plastenik

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>