• 0

Biznis vam je stalno na tankom ledu? Možda je vreme za povlačenje, ovo je 6 prvih znakova

Razlika između odustajanja i opravdanog prekida poslovanja je velika

  • 0
Znate li šta znači koja pozicija? Foto: Shutterstock

Poslovni uspeh, kako nam iznova govore, zahteva da nikada ne odustanete. Ali, da li je baš tako? Guru Kris Kirubi kaže da ako odustanete od procesa, odustajete i od rezultata. "Uspeh je spor proces, a odustajanje ga ne ubrzava", navodi on.

Isto tako, ne treba se čvrsto držati za biznis koji ne funkcioniše, jer to na duge staze vodi do razočarenja, žaljenja i gubitaka, od kojih se čovek teško oporavlja. Najbolje je, naravno, prekinuti na vreme. Mnoga preduzeća su propala jer su vlasnici odbili da ih puste, na naznaku kobnih padova bogatstva. I kao što znamo, izgubljeno vreme se nikada ne vraća.

- To je jedino što ne možete da kupite. Ja, u principu mogu da kupim sve što želim, ali ne mogu da kupim vreme - rekao je Voren Bafet. Potrebno je znati kada se treba odreći sna, a kada istrajati. Ali, često je "puštanje na slobodu", možda, upravo ono što vam je potrebno da biste uspeli ili napredovali. Kako da znate kada je vreme da stanete?

1. Kada isprobavate razne metode, a sve su neuspešne

Plan A ne uspeva, plan B ne daje bolji rezultat, a plan C vas jednako frustrira? Možda je idealno vreme da prihvatite da vam ne ide, i da izvučete pouku za grešaka za neke buduće poduhvate.

2. Kada stalno opravdavate svoje neuspehe

Ako ste došli do tačke u kojoj su vaši izbori i rezultati toliko loši da morate nastaviti da opravdavate svaku odluku i svaki ishod, onda to znači da stvari ne funkcionišu.

3. Ne ostvarujete opipljiv napredak

Godinama ste u poslu, ipak, nemate šta da pokažete. Niste se proširili, osnovna imovina vam je godinama na istom nivou, "zaglavili ste" sa jednim zaposlenim, a vaš neto prihod ne pokazuje znake poboljšanja. Vreme je da smislite nešto drugo.

4. Kada stalno razmišljate o drugom poslu

Posao i strast su nerazdvojni. Najbolji u industriji uspevaju jer rade ono što vole. Uopšteno, preduzetništvo nije uvek "uzbudljiva vožnja", ali ono što radite treba da vas uzbuđuje. Ako se držite nečega što vas ne čini srećnim, vreme je da to odustanete.

5. Ako se vaši konkurenti sve više osipaju

Može se tvrditi da kolaps konkurentskih preduzeća treba da pruži priliku poslovnom čoveku da proširi svoje poslovanje i poraste na tržištu, međutim, nije baš tako. Znači da je nešto "trulo" u niši koju gađate. Ako svi vaši rivali "padaju na kolena", možda ista sudbina čeka i vas, kroz neko vreme.

6. Ako biznis ugrožava vaše zdravlje

Istraživanja su pokazala da mentalno zdravlje i smrtnost imaju jaku povezanost sa količinom autonomije koju imamo na svom poslu, našim opterećenjem i zahtevima posla, i našom kognitivnom sposobnošću da se nosimo sa tim zahtevima. Kada su zahtevi veći od kontrole ili sposobnost pojedinca da se nosi sa njima, dolazi do pogoršanja njihovog mentalnog zdravlja.

Video: Кako Četvrta industrijska revolucija menja tržište rada: Neka zanimanja nestaju, ali nastaju nova

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>