• 1

Na intervjuu za posao pitaće vas samo jedno: Spremite pravi odgovor na vreme

Mark Kjuban savetuje sve nezaposlene kako da dobiju posao u vreme krize

  • 1
intervju za posao

Kako će izgledati intervjui za posao ubuduće? / Photo: by Tim Gouw on Unsplash

Mark Kjuban ima nekoliko saveta za milione Amerikanaca koji su ostali bez posla usred pandemije korona virusa: ne prestajte da se prijavljujete za posao i koristite svaku šansu koja vam pomaže da usavršite veštine, koje bi sutra impresionirale vašeg poslodavca.

Prvo pitanje koje će vam postaviti svaki regruter je: Šta ste naučili tokom ove pandemije? Koje ste veštine usavršili tokom aktuelne krize?

Upravo ta pitanja se, donekle, slažu sa stavom da poslodavci očekuju od ljudi, koji su dugo bili u karantinu, da iz toga izađu sa novim znanjem, budući da su imali više vremena i pristup, recimo, onlajn kursevima.

S druge strane, sada kada je tržište rada poljuljano, radnici ne mogu da očekuju da je sve isto: da ih čeka posao, dok je konkurentnost sve veća. Moraju da "štrče" iz mase koja trenutno ne radi.

Milijarder i vlasnik "Dallas Mavericks"-a kaže kako bi on razmišljao da sada ima 24-25 godina, i živi sa pet cimera. On bi nastavio da ulaže u svoje znanje i veštine, bez obzira na to o kom sektoru je reč.

Mark Cuban

Mark Kjuban / Foto: Wikimedia/Flickr/Gage Skidmore

- Osim ako ne želite da budete profesionalni gejmer, morate da se okanete Netfliksa i celodnevnog gledanja filmova/serija, ili igranja video-igrica - navodi Kjuban, i dodaje da se ovo vreme mora pametno iskoristiti.

U SAD, poslednji izveštaj Zavoda za statistiku o radu za maj 2020. godine pokazao je stopu nezaposlenosti od 13,3 odsto. Taj broj je, zapravo, neznatno poboljšanje od aprila, kada je SAD pogodila stopa nezaposlenosti od 14,7%, koja je bila najgora još od Velike depresije.

Iako je vreme sada loše za sve "lovce na posao", Kjuban kaže da je primetio da neke kompanije, ipak, i dalje zapošljavaju. Dodao je da će ovu šansu iskoristiti i sve one firme koje imaju misiju da "promene svet".

- Dolaziće ljudi sa novim idejama, preduzećima i mogućnostima. Dakle, nastavite da aplicirate za posao - rekao je Kuban za CBS, i dodao: "Kada sam diplomirao, te godine nije bilo posla. Došao sam u "Dallas", jer je finansijsko stanje tu bilo mnogo bolje. Ali, ako hoćete posao sad, morate da izađete iz zone komfora i da budete mobilni".

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>