• 1

Studija dokazala: Rad od kuće doneo manje stresa, a povećao motivaciju zaposlenih

Mnoge velike kompanije, kao što su Gugl, Fejsbuk, Tviter, Simens, odobrile su svojim zaposlenima rad od kuće na neodređeno vreme, ako im tako više odgovara

  • 1
Devojka radi od kuće, laptop

Zaposleni osećaju manje stresa u radu od kuće / Foto: Pexels/Vlada Karpovich

Pre korona krize bilo je nezamislivo da se milioni radnika, a posebno u tako kratkom, rekordnom roku, prebace na rad od kuće, budući da kancelarije više nisu bile bezbedne.

Ipak, ispostavilo se da je bila potrebna samo dobra volja da se tako nešto uspešno realizuje. Mnoge velike kompanije su ubrzo shvatile da dobrom delu njihovih radnika, zapravo, odgovara rad od kuće, pa su im to ponudili i kao opciju "zauvek".

Neke druge firme su, s druge strane, shvatile da na taj način štede novac i smanjuju troškove poslovanja, a nedavno istraživanje sprovedeno u Nemačkoj pokazalo je i da rad od kuće, tokom korona krize, radnici doživljavaju kao pozitivan iskorak u karijeri.

"Zaposleni, koji su za vreme korona krize prešli na rad od kuće, osećaju manji stepen stresa i produktivniji su", proizlazi iz studije koju su sproveli Institut Forsa i IGES.

Ova tvrdnja je potkovana i konkretnim podacima: pre izbijanja pandemije Covid-19, 21 odsto ispitanih je reklo da se nalazi pod stresom, dok je isto to, tokom korona krize, reklo 15%.

Naime, 56 procenata ispitanika oseća se produktivnije dok radi od kuće, nego u radnom prostoru, a delimično zato što sada bolje i lakše usklađuju sve obaveze, uključujući brigu o porodici.

Kod dve trećine onih koji tvrde da je bolji rad od kuće, dominantni razlog je i taj što više "ne gube vreme u kolima ili prevozu". Skoro 77 odsto ispitanih je reklo da bi ovako želelo da radi i ubuduće. Ono što je, međutim, negativna strana rada od kuće prema mišljenju 75 odsto ljudi, jeste to što ne viđaju kolege.

Podsetimo, Socijaldemokratska stranka Nemačke najavila je inicijativu za zakonsku regulativu koja bi omogućila pravo na rad od kuće, čemu se oštro protive udruženja poslodavaca.

Video: Ovo je najbolji način da izbegnete onlajn sastanak i vratite se u krevet

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>