• 0
 ≫ 

Kako da se suprotstavite na razgovoru za posao, a da to ne ugrozi vaše šanse kod poslodavca?

 ≫ 

Neslaganje nije nužno sukob. Pretvorite priču u konstruktivnu raspravu

  • 0
posao, intervju, biznis, dogovor Foto: Pixabay

Neslaganje sa potencijalnim poslodavcem na intervjuu neće uvek ugroziti vaše šanse za dobijanje posla, iako većina tako misli.

Sve je u tome, kažu stručnjaci, kako nastupite i na koji način "izazivate" regrutera. Krajnji cilj svakog razgovora za posao jeste da zadivite onoga ko vas intervjuiše, ali to ne znači da treba da klimate glavom i ne postavljate pitanja. Štaviše, mnogi traže upravo suprotno.

Kerolajn Stoks, iz koučing kompanije "Forward", kaže da ta "dobronamerna neiskrenost" može dovesti do raznih problema, posebno ako dobijete posao i radite u velikom kolektivu. Stvari su vrlo jasne: moraćete svakodnevno da radite sa osobom koja vas je ispitivala i sa mnogima koji su joj slični.

To znači da ćete svaki dan morati da "glumite" da ste saglasni sa njihovim stavovima i idejama, što je vrlo težak i često neizvodljiv posao.

Stoks navodi da "neslaganje sa ispitivačem ne znači nužno sukob". Štaviše, konverzacija se može postaviti da deluje kao "zdrava, konstruktivna rasprava" koja vodi ka rešavanju problema. Kada dođete na razgovor za posao morate imati stav, i biti svesni da onaj ko vas ispituje nije "sveznalica".

Ubedite ga da možda imate bolju ideju za rešavanje nekog problema koji je pogodio kompaniju. Ipak, nemojte govoriti napamet, tek da biste rekli nešto suprotno onome što ste čuli. To nije iskazivanje stav. Ono mora biti podržano dokazima, činjenicama.

Takođe, ako vam ispitivač postavi "trik" pitanje, ne žurite da odgovorite da biste ispali brzi, dinamični, ako niste sigurni u odgovor. Dajte sebi vremena da razmislite i kažete nešto smisleno, relevantno. Isto tako, ne budite tvrdoglavi.

Ključno je: "Ne forsirajte svoje mišljenje, već isprovocirajte anketara da ga razmotri". U svemu tome budite originalni, jer ljudi koji vas intervjuišu imaju veliko iskustvo i navikli su na "pripremljene odgovore".

Video: Nepouzdani, ne vole da im se naređuje, spletkaroši... Ovih 5 znakova najčešće dobija otkaz

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>