• 0

Ovako izgleda rad u novoj eri: Prave se kancelarije po uzoru na bolnice?

Dizajneri se trude da maksimalno iskoriste prostor u kojem radi na stotine ljudi, ali tako da svi budu bezbedni i da se širenje zaraze svede na minimum. Da li im polazi za rukom?

  • 0
Biznis, kancelarija, kovid, korona virus

Dva metra distance su i dalje pravilo broj 1 / Foto: Shutterstock

Kako ćemo raditi ubuduće? Šta ako nas je mnogo na malom prostoru? Šta ako ne možemo da radimo od kuće? Sve su to pitanja koja muče zaposlene i poslodavce, a svima je cilj da rad bude produktivan, ali organizovan u bezbednim uslovima. Ipak, u doba korone to nije lako.

Najpre su se milioni "povratnika" suočili sa merenjem temperature na ulasku u firmu, sa maskama i barijerama, a onda su dizajneri enterijera imali pune ruke posla da osmisle novi koncept.

U poslovnoj zgradi kompanije Ericson, u Rumuniji, hodnici su ograđeni, kod svakog stola se nalaze plastične pregrade, na stolovima u salama za sastanke nalaze se oznake gde sme da se sedne (simboli su ✓ i x).

Taj prostor je postao "pilot" projekat za kancelarije tog ranga i te veličine, a koji važi za zlatni standard u tom delu Evrope, kada je reč o bezbednosti i funkcionalnosti. Ujedno, svuda u svetu je uveliko praksa da se reorganizuju kancelarijski prostori, odnosno da se "odbaci open space".

Poslodavci se nadaju da će ovaj koncept, tamo gde postoji pravo izbora, ubediti zaposlene da se vrate na posao. Ovaj standard se dobrim delom zasniva na načinu na koji su koncipirane bolnice, dakle: moraju postojati izolacija, fizička distanca, dezinfekcija i sve ostalo što će sprečiti širenje bilo koje zaraze.

Takođe, insistira se na poboljšanim sistemima filtriranja vazduha, na visokim plafonima, izbegava se podno grejanje zbog podizanja aerosola. Ova ideja, iza koje stoji Liviu Tjudor, predsednik "European Property Federation", trebalo bi da bude predstavljena SAD i zemljama EU.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>