• 3

"Umesto 10 prosečnih programera, zaposlio sam jednu rok-zvezdu. Zato je Netflix uspeo"

U drugom kvartalu tekuće godine, ovaj popularni striming servis je imao 193 miliona pretplatnika širom sveta

  • 3
Reed Hastings

Foto: Wikimedia/Flickr/re:publica/Gregor Fischer

Rid Hejstings je preduzetnik koji je napravio revoluciju u svetu zabave kada je suosnovao Netflix 1997, a onda i došao na njegovo čelo dve godine kasnije, kao predsedavajući i CEO.

Kompanija iz Kalifornije je danas najbolji striming servis, ali trebalo je doći do tog uspeha.

- U prvih nekoliko godina brzo smo rasli i trebalo je da zaposlimo još softverskih inženjera. Sa mojim novim shvatanjem da će velika gustina talenata biti motor našeg uspeha, usredsredili smo se na pronalaženje najboljih na tržištu. U Silicijumskoj dolini su mnogi od njih radili za Gugl, Epl i Fejsbuk i bili su baš dobro plaćeni. Nismo imali novca da ih namamimo - kaže Hejstings i dodaje:

"Ali, kao inženjer, bio sam upoznat sa konceptom koji se u softveru prepoznaje od 1968. godine i naziva se principom rok zvezde. Rock-star principle je utemeljen u poznatoj studiji koja se odvijala u podrumu u Santa Monici u Kaliforniji. U 6:30 ujutro, devet programera pripravnika uvedeno je u sobu sa desetinama računara. Svakom je uručena koverta u kojoj stoje objašnjenja za niz zadataka kodiranja i otklanjanja grešaka, koje treba da izvrše prema svojim najboljim mogućnostima, u narednih 120 minuta".

Istraživači su očekivali da će najbolji programer nadmašiti svog prosečnog kolegu za dva ili tri faktora. Ipak, ispostavilo se da je najveštiji programer daleko nadmašio najgore. Bio je 20 puta brži u kodiranju, 25 puta brži u otklanjanju grešaka i 10 puta brži u kompletiranju programa od programera sa najnižim ocenama.

- Ova studija izazvala je mreškanje u softverskoj industriji otkako je objavljena, dok se menadžeri hvataju u koštac sa tim kako neki programeri mogu vredeti mnogo više od svojih savršeno adekvatnih kolega. Sa fiksnim iznosom novca za plate i projektom koji je trebalo da završim, imao sam izbor: unajmiti 10 do 25 prosečnih inženjera ili zaposliti jednu "rok zvezdu" i platiti znatno više od onoga što bih platio ostalima, ako je neophodno - priča dalje Hejstings za CNBC.

"Tokom godina sam shvatio da najbolji programer ne dodaje 10 puta veću vrednost, već više od 100 puta."

Prema rečima Rida Hejstingsa, razlog zbog kojeg je inženjer rok-zvezda mnogo vredniji od svojih kolega nije vezan samo za programiranje. Natprosečni softverski inženjer je neverovatno kreativan i može videti konceptualne obrasce koje drugi ne mogu.

U drugom kvartalu tekuće godine, Netflix je imao 193 miliona pretplatnika širom sveta. Čak 72 miliona samo u SAD.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pitanjce

    10. septembar 2020 | 09:02

    Šta radi kada se ta jedna "rok zvezda " razboli ili jednostavno ode ? Koliki je tada faktor gubitaka?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>