• 9
 ≫ 

Milijarder koji je želeo da umre siromašan konačno se otarasio svog novca: "Srećniji sam nego ikad"

 ≫ 

Objavljeno i u kojim zemljama je razdelio svoje enormno bogatstvo, stečeno stvaranjem prvih "duty free shoppova" na aerodromima u svetu

  • 9
charles francis chuck feeney

Čarls Finej / Foto: Printskrin: Youtube/atlanticphil

Bivši milijarder ispunio je svoju životnu ambiciju da napusti ovaj svet bez "prebijene pare", i mada sudnji dan još nije došao budući da je Čarls Čak Finej u aprilu napunio 89 godina, hteo je da se "osigura na vreme".

On je poklonio svoje bogatstvo vredno 8 milijardi dolara. Finej je suosnivač maloprodajne kompanije aerodroma "Duty Free Shoppers", a nakon što je predao sav svoj novac, kaže da ne može biti srećniji. Kompaniju je stvorio 1960. godine sa prijateljem, ali motivacija mu je oduvek bila da novac da u dobrotvorne svrhe - i to je i učinio.

Ovaj filantrop iz Amerike, irskog porekla, dao je 8 milijardi dolara dobrotvornim organizacijama, univerzitetima i fondacijama. Osnovao je organizaciju pod nazivom "Atlantic Philanthropies". Prema onome što piše na sajtu, donacije su usmerene na zdravstvene, socijalne i politički liberalne ciljeve javne politike u Australiji, Bermudima, Irskoj, Južnoj Africi, Sjedinjenim Državama i Vijetnamu.

Finej je u javnosti poznat i kao "Džemjs Bond u svetu filantropije". Organizaciju "Atlantic Philanthropies" je pokrenuo pre 36 godina, a onda je značajno pomogla uspostavljanju mira u Severnoj Irskoj, kao i modernizaciji zdravstvenog sistema u Vijetnamu.

- Mnogo smo naučili. Možda bismo nešto uradili drugačije, ali sam veoma zadovoljan. Osećam se veoma dobro što sam završio svoju misiju, i zahvaljujem se svima koji su bili sa mnom na tom putovanju - rekao je Fines za Forbes. Njegov kolega Voren Bafet istakao je: "Čak je postavio kamen temeljac u smislu inspiracije za davanje obećanja. On je model za sve nas. Trebalo bi mi 12 godina nakon moje smrti da uradim ono što on radi za svoga života".

Video: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лези лебе да те једем

    17. septembar 2020 | 15:25

    Лакше је камили,проћи кроз иглене уши,него богатоме ући у рај.

  • Promisao

    17. septembar 2020 | 17:54

    Kad li će neki srbski bogatun da uradi isto, a bilo ih je u srbskoj prošlosti nekoliko.

  • B

    17. septembar 2020 | 18:07

    Pa dobro ali za zivota sigurno nije ziveo kao siromah nakon sto se obogatio.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>