• 0

Ako želite da zarađujete sa plaže, ovo su opcije: Top 5 zanimanja za svetske putnike

Digitalni nomadi sve više dobijaju na značaju, a taj proces je samo dodatno ubrzala pandemija kovid-19, jer se ispostavilo da radnik ne mora da bude vezan za konkretan fizički prostor - da bi bio produktivan i motivisan

  • 0
Žena, mobilni telefon, laptop, plaža

Ima li lepšeg radnog mesta od plaže? / Foto: Shutterstock

Otkako je nastupila pandemija virusa korona, više nego ikada pre se polemiše o radu na daljinu, iako je takvih inicijativa bilo i pre nekoliko decenija. Tada se ispostavilo da poslodavci nisu zadovoljni što ne mogu da "nadziru" zaposlene, dok su radnici bili rastrzani između posla i kuće, a posebno majke.

Međutim, u 21. veku tehnologija i inovacije su uhvatile zamah i nemaju nameru da "popuste". Danas je gotovo sve moguće: upravljati važnim milionskim projektima sa drugog kraja sveta, organizovati poslovne sastanke onlajn za desetine ljudi, preneti važne poruke "brzinom svetlosti".

U tu poslovnu formu se uklapaju i svetski putnici, tzv. digitalni nomadi, koji traže nova iskustva u raznim zemljama sveta. Oni se ne nastanjuju predugo u jednom mestu, traže izazove, slobodu, fleksibilnost. Ako se pronalazite u tim vrednostima, onda pametno birajte profesiju.

Donosimo vam TOP 5 zanimanja, idealnih za digitalne nomade.

Developer

 

Engleski pojam koji se ustalio i kod nas, a ova profesija je usko vezana za mnoga tehnološka znanja. Može uključivati softverski inženjering, kreiranje aplikacija ili sajtova, sistemsku administraciju itd. S razlogom je popularna: dobro se kotira na tržištu rada, u smislu da je tražena, a samim tim i dobro plaćena.

Onlajn marketing

 

Stručnjak za ovu oblast dobro zna da je u današnjem svetu  gotovo sve "preneto" na digital, pa tako nije nužno biti vezan za određenu kancelariju, u želji da upravljate nekim velikim brendom ili vrednim projektom. Ono što vam je, međutim, potrebno jeste znanje, iskustvo iznad svega, reference. Pozicija je plaćena, ali je i konkurencija velika.

Frilenser, rad od kuće, laptop, rad u prirodi

Najveća prednost ovog načina života je fleksibilnost / Foto: Shutterstock

Dizajner

 

Jedno od najtraženijih i najpopularnijih zanimanja širom sveta nikada neće "izaći iz mode", jer je svaka vrsta kreiranja, osmišljavanja i dizajniranja bitna - čime god da se bavi vaš klijent. Preduslov je da imate "žicu" za ovaj posao, jer morate biti inovativni, ne postoje šabloni, samo talenat i mašta.

Pisac, urednik

 

Sve što vam treba za ovaj posao jesu laptop, internet i dar za pisanje. Prednost je što možete koristiti prosečni računar i ne morate imati neke specijalne programe na njemu, mada se ovaj vid rada nešto slabije plaća od prethodno navedenih. "Tehničko pisanje" za kompanije, blogovanje, copywriting - samo su neke od opcija.

Virtuelni asistent

 

U današnje vreme, mnoga mala preduzeća prepuštaju "dosadne zadatke" virtuelnim asistentima. Možete raditi razne sekretarske poslove, organizovati sastanke po kalendaru, voditi beleške sa konferencijskog poziva, organizovati baze podataka ako se firma, na primer, bavi trgovinom, voditi računa o mejlovima, i tome slično.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>