• 2

6 navika koje "ubijaju" svaku šansu da budete unapređeni na poslu

Kažu da je često lakše dobiti, nego zadržati posao, a onda i postati jedan od najuspešnijih radnika. Da li se slažete s tim?

  • 2
posao, kancelarija

Foto: Unsplash

Nemaju svi iste ambicije, kako u privatnom životu, tako i na poslu, ali jedno je sigurno: svako želi da bude poštovan i adekvatno plaćen za ono što radi.

Neki odu korak dalje, u želji za uspehom, pa svaki dan iščekuju bonuse, unapređenje, povišicu, koji obično prate jedan drugog. Međutim, nije dovoljno samo biti stručan i vredan, stručnjaci kažu da takvih ima mnogo u velikim i profitabilnim kompanijama, a ne mogu svi zauzeti najviše pozicije.

Postoje neke stvari koje ne radite, a trebalo bi, ili bolje rečeno - radite, a ne bi trebalo, i to vas košta unapređenja na poslu i napredovanja u daljoj karijeri. Da li primenjujete ove navike? Ako da, oslobodite ih se odmah.

1. Pasivno donošenje odluka

Morate da učestvujete aktivno u upravljanju svojom karijerom, a to znači da često razgovarate sa nekim ko je na poziciji iz "vaših snova", kako biste, između ostalog, saznali da li je ta pozicija onakva kakvom ste je zamišljali.

2. Ne budite "gubitnik"

Ako ste stalno ogorčeni na poslu, to je siguran način da narušite svoju reputaciju. Ako možda u prvi mah ne dobijete unapređenje, ne pokazujte svima koliko ste razočarani, već "obradite" tu informaciju racionalno i zrelo.

3. Stav: "Ni ne znam zašto sve ovo radim?"

Morate znati zašto ste na određenom radnom mestu i zašto se borite za više; zašto baš vi, od svih kolega, treba da budete unapređeni. Ako mislite da se vaša neodlučnost ne vidi, varate se. Budite ubedljiviji.

posao, rad od kuće

Foto: Unsplash

4. Nedostatak doslednosti

Unapređenje nije krajnja linija. To je samo prvi korak. Radite uvek sa istim žarom i imajte na umu da su svi u kolektivu važni: od asistenata do direktora. Prema svima se odnosite ljubazno i sa poštovanjem.

5. Zanemarivanje međuljudskih odnosa

Od ukazivanja zahvalnosti ljudima koji su vam pomogli da održite kontakt sa bivšim saradnicima i šefovima, do malih gestova koje činite na radnom mestu sa sadašnjim kolegama - sve to je bitno. Negujte dobre odnose s timom.

6. Nepostavljanje granica

Možda ste očekivali da se među ovim navikama, tj. osobinama nađe lenjost, ali se ona podrazumeva. Ono što vas takođe može koštati šanse za uspehom jeste izgaranje na poslu. Premor čini da budete manje produktivni.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    24. oktobar 2020 | 12:45

    Nije dovoljno biti stručan i vrijedan...treba se šupkati, špijati, podvaljivati...ja to ne umijem...

  • Neko iz mase

    24. oktobar 2020 | 13:05

    U Srbiji samo jedna stvar preovladavaju licni interesi i da li si politicki podoban i spreman da pogazis sve moralne principe kao i kolege sa kojima radis... primera koliko hoces i sve ovo navedeno je samo izgovor za one koji zele da opstanu i rese se ljudi koji nesto znaju i rade posteno svoj posao

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>