• 2
 ≫ 

Ova poslovna veština je "zlata vredna" u današnje vreme, a muškarci njom slabo vladaju

 ≫ 

Kada je reč o balansiranju i "hendlovanju" više stvari odjednom, žene su tu uspešnije od jačeg pola

  • 2
posao, kolege Foto: Unsplash

Živimo u vremenu kada je važno i cenjeno da upravljamo s više stvari u isto vreme, da ispunimo sve obaveze u jednom danu - a ima ih mnogo, da budemo na visini zadatka na poslu, ali i privatno.

Studija pokazuje da se žene tu dosta bolje snalaze od muškaraca, a veština zvana multitesking (izvršavanje više zadataka u datom momentu) - danas je jedna od najtraženijih. Ko ne bi vrednovao radnika koji "radi posao za troje"?

Ipak, to uglavnom ostavlja posledice po radnika. Naš mozak jednostavno nije predodređen da se u isto vreme fokusira na nekoliko stvari, ali nas obaveze i tempo života teraju na to.

Ova veština ženama ide od ruke, i poslodavci je cene, ali ih na duže staze usporava i loše utiče na mozak. Javljaju se premor, osećaj izgaranja, gubitak motivacije, manjak kreativnosti. "Brzinsko prebacivanje" s jednog zadatka na drugi stvara loše navike u mozgu, odnosno dolazi do "kognitivnog trošenja".

Svaki put kada obavimo neki zadatak dobijemo dozu lučenja dopamina, koji je tu kao "hormon nagrade", ipak, ako je tih zadataka nekoliko, onda je i lučenje pojačano. U nama se stvara osećaj da mnogo radimo, dok se često "vrtimo u krug". Takav je slučaj sa, na primer, odgovaranjem na sms poruke, mejlove ili poruke na društvenoj mreži, usred nekog drugog posla.

Iako se još uvek smatra naprednom veštinom, činjenica je da multitesking otežava organizovanje misli i filtriranje nebitnih informacija. Kako to, međutim, ne bi ostalo samo na apstraktnom nagađanju, nauka je otišla korak dalje i poredila situacije.

moto, kreativnost, posao Foto: Unsplash

Multitesking povećava nivo kortizola

Dokazano je da IQ kapi osoba koje vrše multitesking dobijaju isti oblik, kao kada osoba ne spava celu noć ili konzumira marihuanu.

Verovali ili ne, tu vrstu stresa nam najviše stvara prepuno sanduče za poruke, tj. inboks. Studije pokazuju da saznanje o nepročitanoj poruci može da iritira i smanji IQ poene osobe, za čak 10 poena. Istraživanje Instituta "McKinsey Global" dalje navodi da zaposleni 28 odsto radnog vremena provode proveravajući mejlove.

Bez obzira što ovom veštinom muškarci lošije vladaju, to ne znači da se ona ne traži od njih. Posledica je da multitesking negativnije utiče na jači pol, i smanjuje IQ poene za 15. Nauka kaže da se osoba u tom "brlogu informacija" može spustiti na nivo deteta od osam godina.

Ako i dalje mislite da je ovo šala, evo jedne suve činjenice. Istraživanje je pokazalo da je kod osoba, koje istovremeno gledaju TV i koriste telefon, gustina mozga bila manja u prednjem singularnom korteksu, koji je zadužen za empatiju i emocionalnu kontrolu.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>