• 6
 ≫ 

Ove žene su prošle pakao sa šefovima: "Ona nema decu, pa nema ni izgovor da se ne javi na telefon"

 ≫ 

Kakva su vaša iskustva sa nadređenima, da li ste bili žrtve mobinga i kako ste rešavali te probleme?

  • 6
posao, žene Foto: Unsplash

Nikad ne zaboraviš lošeg šefaUvek se sećaš onog neprijatnog komentara koji ti je uputio ili momenta kada ti se "prevrnuo stomak" jer je šef ušao u prostoriju. Da, naučnici potvrđuju da loši šefovi mogu ostaviti razne traume zaposlenima, a osećaj besa može trajati i dugo nakon napuštanja određene firme.

Žene su često u lošijem položaju u odnosu na muškarce, zbog svoje tradicionalno potlačene uloge u društvu, mada se i to dosta promenilo nabolje u odnosu na period od pre 30 ili 50 godina. Više se bune, zahtevaju svoja prava, nalaze se na sve bitnijim pozicijama... Ipak, i dalje su češće žrtve mobinga.

Ove žene su ispričale svoje realne priče, a njihove traume nimalo nisu naivne.

"Moja prošla menadžerka bila je užasna, super manipulativna, činila je da pomislite da joj je stalo do vas, a onda vam zabode nož u leđa. Žalila mi se na ostalo osoblje, menadžere, pričala mi o svom seksualnom životu dok smo radile na istom spratu, dok je istovremeno od mog života pravila noćnu moru. Moji ključni indikatori učinka nikada nisu bili u skladu sa njenim standardima, a nikada me ne bi podučavala. Zaspala bi za svojim stolom ili puštala glasnu muziku. Takođe je vikala na mene, na moj rođendan, zato što je nisam pozvala na piće. Ali, ono što me je najviše mučilo je njen potpuni nedostatak brige za moje zdravlje. Prskala je oko mene stvari na koje sam alergična, samo da vidi moju reakciju. Sada imam 27 godina, išla sam na seanse i nemam posao", kaže Anabel.

"Imala sam šefa - mnogo starijeg, uticajnog, imućnog čoveka - koji me je "uzeo pod svoje". U to vreme sam bila samohrana mama. Sve je bilo u redu dok me nije odveo na sastanak sa osobljem iz nove agencije, sa kojom ćemo sarađivati, u zgradi koju je posedovao. Posle sastanka odveo me je na ručak i diskretno, ali zapravo vrlo jasno, uputio mi je nepristojnu ponudu koju sam odbila. Od tog momenta, moj život je postao pakao. Bila je njegova reč protiv moje, a kad god me je maltretirao na poslu, oko nas nije bilo svedoka. Razbolela sam se od stresa, završila u bolnici i odmah napustila posao", priča Niki.

"Nikada pre nisam iskusila anksioznost, ali rad pod uslovima te žene je sve promenio. Bila je izbezumljena i podrivala mi je samopouzdanje svakim zadatkom. Takođe je bila vrlo nerazumna, zvala bi me kasno uveče i rano ujutru, a kolegama bi za mene govorila: Ona čak ni nema decu, pa nema ni izgovor da se ne javi na telefon! Kad god bih čula telefon da zvoni, tresla sam se od stresa. Treba da napomenem da sam radila u kompaniji koju su mahom vodile žene i koje su navodno pružale podršku drugim ženama - ispričala je Šantel.

Da li ste imali slična iskustva? Pišite nam u komentarima.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    15. novembar 2020 | 09:47

    Koja nema zaštitu ta je nadrljala...strah je čudo...

  • Pravila

    15. novembar 2020 | 09:55

    Pravilo 1.Šef je UVEK u Pravu. Pravilo 2. Ako šef nije u pravu primenjuje se pravilo 1.

  • Oki

    15. novembar 2020 | 18:05

    Jel to tema za pravdanje vesti od juce...prevarila supruga sa sefom i ostala u drugpm stanju sta da radi....e tu je bio kriv supryg a ne sef...mnogo ste fine....ko o cemu...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>