• 1

Od ideje do realizacije put je dug - najvažnije je da verujete u sebe

Mladi preduzetnik iz Srbije se nakon završenih master studija iz oblasti tehnološke politike na Univezitetu Kembridž, odlučio da se vrati u svoj rodni grad Beograd i tu nastavi svoj profesionalni razvoj i karijeru. Zvuči neverovatno zar ne?

  • 1
Kosta Živanović

Foto: Privatna arhiva

Mnogi se možda ne bi odlučili na ovaj korak ali dvadesetosmogodišnji Kosta Živanović upravo je to uradio. Na pitanje zašto je odabrao Srbiju umesto Velike Britanije, Kosta nam je rekao:

- Dobre ideje se mogu podjednako dobro plasirati u našoj zemlji kao bilo gde drugde u inostranstvu. Imati dobru ideju i osmisliti neki proizvod ili uslugu koja će unaprediti neki segment poslovanja ili olakšati život pojedinca ili zajednice nije ni malo lak posao. Potrebno je uložiti dosta znanja i truda, odreći se slobodnog vremena i sve svoje resurse uložiti u projekat u koji verujete. Od ideje do realizacije, put je dug. Svakodnevno ćete nailaziti na nerazumevanje, nedostatak finansija, neprihvatanje – ali ako čvrsto verujete u ono što radite uspeh je moguć!.

Kosta Živanović

Foto: Privatna arhiva

Kostino interesovanje usmereno je na radikalne tehnologije i inovacije sa posebnim akcentom na IV industrijskoj revoluciji koja će promeniti naše živote. Kao predavač na Fakultetu za inženjerski menadžment, Kosta se trudi da mladim studentima na svom ličnom primeru pokaže na koji način mogu svoje ideje da sprovedu u dela.

Jedan od mnogobrojnih značajnih projekata na kojima je Kosta radio jeste lansiranje bio proizvoda na bazi kafe koji se primenjuje kao dodatak za poboljšanje perfomanse stočne hrane. Članovi ovog tima želeli su da iskoriste talog istrošene kafe koji se meri u milionima tona i koji uglavnom završe na deponiji. Ideja ovog projekta bila je da se upravo ovaj otpad skuplja i obrađuje u okviru zelenih tehnologija zasnovane na jedinstvenoj kombinaciji enzimske i bakterijske aktivnosti fermentacije. Ovakav dobijeni proizvod izuzetno povoljno bi uticao na tržište stočne hrane koji bi uveo inovativan biotehnološki pristup kružne ekonomije, a njegova dalja primena u industriji hrane značajno bi pozitivno uticala na celokupan klimatski sistem. Ovaj projekat trenutno u akceleratoru BioSens Instituta. Pored toga oni su prošlogodišnji nacionalni šampioni “Climate Launchapada”, a bili su i finalisti na globalnom takmičenju u Amsterdamu.

Kosta Živanović

Foto: Privatna arhiva

Kosta trenutno radi i razvija projekat koji za cilj ima da olakša školarcima, studentima da pohađaju nastavu, a reč je o audio knjigama koje će umngome osavremeniti obrazovni sistem u našoj zemlji. - kaže mladi inovator.

Celokupna situacija koja nas je ove godine zadesila pokazala je koliko je važno biti spreman na promene i biti inovativan.

- Rekao bih da naša država prepoznaje značaj ulaganja u mlade i inovativne ljude koji imaju ideje koje zaista mogu da poboljšaju našu ekonomiju. Ukoliko i vi imate neku sjajnu ideju za koju verujete da može da olakša život naših sugrađana i pomogne razvoj naše zemlje – krenite u akciju! Mladima je danas, čini mi se, mnogo lakše da se odvaže i skupe hrabrost da krenu u realizaciju svojih projekata jer država Srbija ima sluha za njih, a najbolji će imati punu podršku Inovacionog fonda i kabineta Ministra za inovacije i tehnološki razvoj kod kojima mogu da se obrate za pomoć. U moje vreme kada sam počinjao takvih olakšica nije bilo i zato mladi pokrenite nešto dobro i iskoristite svoju šansu kada je već imate! - dodao je on kao poruku mladima u našoj zemlji.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dipl ing

    30. novembar 2020 | 20:17

    kosta je najpametniji i najlepsi preduzetnik sa ovih prostora samo napred momak

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>