• 0

Novi patent na meti kritike: Žele da prate i analiziraju govor tela i mimiku zaposlenih

Kritičari smatraju da je ovo ogromno kršenje ljudskih prava

  • 0
Poslovni sastanak, poslovni ljudi, kolegijum

Foto: Shutterstock

Tehnološki gigant Majkrosoft podneo je zatev za zaštitu patenta za sistem koji bi nadgledao govor tela zaposlenih i njihovu mimiku tokom poslovnih sastanaka, kako bi ocenili njihov kvalitet.

U dokumentu koji prati patent objašnjava se da bi ova tehnologija mogla biti korišćena za onlajn sastanke, ali i za one koji se održavaju uživo.

Da bi tehnologija funkcionisala, prostorija bi morala da bude napunjena senzorima koji bi pratili učesnike, pa i ne čudi što već sada izaziva brige povodom kršenja ljudske privatnosti.

Ova tehnologija omogućila bi menadžerima da prate svakog radnika ponaosob. Iako majkrosoft objašnjava da ovaj sistem ne bi stalno bio uključen i da mu je cilj da se identifikuju mane u IT sistemu, kritičari ne odustaju od toga da je u pitanju samo sredstvo za nadgledanje radnika.

Upućeni kažu da bi senzori mogli da zabeleže ko je sve prisustvovao sastanku, njegov govor tela i mimiku, količinu vremena koju je svako od učesnika sastanka proveo učestvujući aktivno u njemu, kao i obrasce u govoru koji ukazuju na dosadu, umor i nezainteresovanost.

Takođe, uz pomoć ove tehnologije moglo bi se uočiti da li su učesnici pisali jedan drugom poruke tokom sastanka, da li su pretraživali internet i slično.

Zaposleni u Majkrosoftu u proseku su radili 4h duže na nedeljnom nivou

Majkrosoft, Foto: Shutterstock

Sve to bi na kraju bilo kombinovano sa ostalim faktorima, poput toga da li je sastanak bio dovoljno efikasan, kakva su osećanja učesnika nakon njega, koliko je učesnicima bilo prijatno…

Patent koji se razvija mogao bi i da identifikuje glavne probleme zbog kojih sastanak nije bio dovoljno produktivan, kao što su prenatrpanost prostorije, pretopla prostorija, predug sastanak, i slično tome.

Kritičari ipak smatraju da je ovo ogromno kršenje ljudskih prava i da je jedan korak nazad u razvoju prava radnika.

Činjenica je da kompanije često ne koriste patente koje registruju, već da strateški otkrivaju na čemu rade, pre nego što to nešto puste u komercijalnu upotrebu.

Video: Tržni centri u Srbiji puni kao oko: Dugačak red ispred poznate modne radnje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>