• 6

Kompanije sve više zadiru u privatnost kandidata za posao. Na ova pitanja ne morate da odgovorite

Važno je da znate svoja prava. Poslodavci i dalje postavljaju pitanja koja ne bi smeli, jer su tvrdnje potencijalnih zaposlenih o tome - teško dokazive

  • 6
posao, laptop

Foto: Unsplash

Pandemija kovida-19 je dodatno pogoršala stanje na tržištu rada i zapošljavanja, i to globalno, ali je i pre bilo mnogo problema u tom segmentu.

EEOC, Američka komisija za jednake mogućnosti pri zapošljavanju, u 2018. je obezbedila 505 miliona dolara za žrtve diskriminacije u zapošljavanju. Regruteri će u doba krize i specifičnih uslova rada, možda, očekivati još više od kandidata, ali je važno da znate svoja prava.

Jasno je da rad na daljinu nije idealna opcija za mnoge poslodavce, pa čak ni za zaposlene, ali budući da je ova kriza problem svetskih razmera - kompanije bi morale da imaju razumevanja, bez zloupotrebe.

Prema zakonu o građanskim pravima iz 1964. godine, na nivou SAD, i prema nekim drugim zakonima koji se primenjuju tamo, ali i u većini razvijenih zemalja, poslodavac nema prava da otvara ove tačke na razgovoru za posao:

Godine kandidata, državljanstvo, sposobnost, rod i pol, visinu i težinu, bračni status, medicinske podatke, pripadnost nekoj organizaciji, vojni čin, trudnoću, rasu i naciju, religiju, seksualnu orijentaciju.

Dana 15. juna 2020. godine, Vrhovni sud SAD takođe je presudio da homoseksualci i transrodne osobe budu zaštićeni posebnim članom zakona. Kada je reč o konkretnim pitanjima, ova nisu dozvoljena:

Imate li dece? Ako imate, kako ćete brinuti o njima tokom radnog vremena? Da li planirate da uskoro zasnujete porodicu? Da li ste član sindikata? Imate li zdravstvenih problema?

Na spisku ilegalnih su i ova pitanja:

Koliko često, uglavnom, uzimate bolovanje? Da li ste ikada podneli zahtev za naknadu štete radnicima? Da li imate partnera koji vam pomaže? Da li ste se ikada lečili zbog problema sa mentalnim zdravljem? Možete li, kao žena, da upravljate timom koji čine muškarci? Da li vam je prijatno da radite u timu sa znatno mlađim kolegama?

Ovde nije kraj pitanjima, ali su ona najučestalija. Pišite nam u komentarima kakva su vaša iskustva.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    5. decembar 2020 | 19:06

    Kad sam isao pre nekoliko meseci isao na razgovor za posao, za najobicniju poziciju, pitali su me sve od navedenog, i vise, kao da sam konkurisao za doktora nauka, a ne za dispecera! I prosek u osnovnoj i srednjoj, da li imam neke bolesti, da navedem i svoje lose osobine, sa kim zivim, zasto sam otisao sa prethodnog posla i sl. I iako sam radio 5. godina na toj poziciji ranije, i imam vise skilova i obrazovanja od tog sto pozicija zahteva, nisam dobio posao. A brzo i kucao, bili impresionirani na testu, opusten, samopouzdan. Samo veze i vezice ovde prolaze.

  • 7890

    5. decembar 2020 | 18:07

    A kad popunjavaš obrazac za USA vizu, ne da zadiru u lične stvari, već te pretresu do devetog kolena i onda te obaveste da si bezbednosno opasna osoba ili potencijalni imigrant, iako ideš, ili bi voleo da odeš da posetiš rođeno dete. O čemu mi pričamo!?

  • Majkl Džondar

    5. decembar 2020 | 16:54

    Kažeš im da nemaju prava to da te pitaju a oni: "sledeći". Pa baš ne smeju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>