• 0

Dokaz da i najbolji greše: Svakoj firmi su potrebni dobri menadžeri, posebno posle krize

Pre 13 godina tehnološki div Gugl probao je da ospori značaj menadžera, tačnije da shvati zašto su toliko važni i da li su zaista neophodni... Ovo je rezultat njihovog eksperimenta, koji vam može poslužiti kao dobra lekcija u post-pandemijskom svetu

  • 0
Google kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Možda kao i neki zaposleni imate predrasude o menadžerima, mislite kako oni najmanje rade ili samo naređuju drugima, ali nije baš tako. Istina je da ne shvatate koliko doprinose kolektivu, sve dok se "odjednom" ne izgube nekud.

Upravo to se desilo kada je Gugl davne 2008. odlučio da sprovede višemesečni eksperiment, kako bi otkrio da li su i zašto menadžeri tako važni. Projekat "Oxygen" je pokazao da nijedna organizacija ne može dobro da deluje bez rukovodioca.

Naime, Gugl je na određeno vreme "isključio" sve menadžere iz timova, što je dovelo do opšteg haosa: zaposleni nisu znali kako da urade ni neke običnije stvari. Bio im je potreban neko ko će ih voditi.

Kada je Gugl otkrio mane i "rupe" u tom načinu funkcionisanja, onda se fokusirao na to šta fali? Koje su to osobine, zlata vredne, koje poseduju uspešni menadžeri.

Posebno je važno istaći se u post-pandemijskom svetu, kada su kompanije (delimično) urušene, radnici zbunjeni i uplašeni, a finansije neizvesne. Tehnološki div je ponovo studiju slučaja 2018. i ustanovio da su menadžeri i dalje veoma bitni.

Ovo je nekoliko ključnih načina ponašanja koje uspešan menadžer treba da realizuje u 2021. i ostalim godinama.

1. Treba biti dobar trener, mentor.

2. Osnaživanje tima je bitna stavka, izuzev kontrolisanja svake sitnice.

3. Važno je stvoriti inkluzivno radno okruženje.

4. Pokazivanje brige za uspeh i blagostanje se ceni.

5. Menadžer treba da bude produktivan, usmeren na rezultate.

6. Komunikacione veštine ostaju imperativ i u 2021, pre svega, pažljivo slušanje.

7. Uspešan rukovodilac razmatra sve faktore i podržava napredak u karijeri.

8. Imati jasnu viziju/strategiju je takođe važno.

9. Osim što je dobar teoretičar, uspešan menadžer poseduje i "tehničke veštine".

10. Odlučnost se ceni, nema mesta za "poljuljane" stavove.

Na čelu "Alphabet Inc." je Sundar Pičai (43), a ona je matična kompanija Gugla. Indijac koji je u SAD došao "letom u jednom smeru", godišnje zarađuje 2 miliona dolara. Na poziciji glavnog izvršnog direktora kompanije je od 2. oktobra 2015. godine.

Podsećamo, Gugl je osnovan 1998, a danas je jedna od najuspešnijih svetskih imperija, koja posluje u oblasti interneta, cloud računarstva, zatim računarskog softvera i hardvera, veštačke inteligencije i advertajzinga.

Video: Digital Pioneers: What will sustain business bring us?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>