• 1

Kako da sastavite mejl koji će vam obezbediti posao: 8 saveta za pisanje budućem poslodavcu

Ako želite da dobijete njihovu pažnju, važno je poslati im snažnu poruku

  • 1
posao, laptop

Foto: Unsplash

Kada šaljete mejl potencijalnom poslodavcu, imate jednu priliku da ga ubedite da ste pametni, kompetentni, ambiciozni i baš ono što nedostaje njegovoj kompaniji.

Iako je poslednjih meseci mnogo kompanija smanjilo broj zaposlenih, sve više njih polako počinje da zapošljava nove ljude. Ako želite da dobijete njihovu pažnju, važno je poslati im snažnu poruku.

Zvuči komplikovano, ali je zapravo lakše nego što se čini, a evo nekoliko smernica Biznis insajdera.

Napišite jasan naslov mejla

Nemojte da budete duhoviti u nazivu mejla, već jasno naglasite da se radi o mejlu kojim tražite ili se prijavljujete za oglašeni posao. Ako nema nekih smernica od strane poslodavca, napišite jednostavno „prijava za poziciju…“

Naslovite mejl na pravu osobu

Najgora stvar koju možete da uradite je da napišete „Poštovani gospodine“, ili „Poštovana gospođo“, jer to pokazuje da se niste ni raspitali kome tačno šaljete mejl. Saznajte ko je tačno zadužen za zapošljavanje u određenoj kompaniji i nalovite mejl na konkretnu osobu.

Recite kako možete da doprinesete

Vaša glavna publika kada pišete mejl je poslodavac. Zato razmislite šta im sve nudite i kako možete da doprinesete, a ne obrnuto. U telu mejla naglasite šta tačno možete da uradite za kompaniju i šta ste naučili o njoj.

Laptop, biznis

Foto: Pexels

Pokažite strast

Pokažite kompaniji koliko ste uzbuđeni zbog ideje da radi u njoj. Obradite ovo već u prvom delu mejla kako bi poslodavac imao drugačiji utisak dok čita štivo do kraja. To će vam dati prednost nad podjednako obučenim ostalim kandidatima.

Spomenite važne poznanike

Ukoliko poznajete nekoga iz kompanije u kojoj aplicirate za posao, naglasite to u mejlu. Možete reći da vas je ta osoba preporučila ili da vam je bar pričala o kompaniji i o tome kako je raditi u njoj.

Ne kopirajte CV u mejl

Ne kopirajte biografiju u telo mejla, već je obavezno pošaljite kao atačment, ili kao Gugl dokument.

Opišite svoje osobine

Poslodavcima je sve važnije kakvi su zaposleni i mimo osnovnog posla koji obavljaju. Recite da ste fleksibilni, da se lako prilagođavate i da kritički razmišljate. Objasnite da brzo učite i da ste spremni na promene.

Zatražite sastanak

Napišite u mejlu da biste se videli što je pre moguće i zatražite sastanak oči u oči. To će takođe pokazati poslodavci nivo vaše ozbiljnosti, a i drugačiji utisak ostavlja se uživo, pa je dobro što pre doći do tog dela intervjua.

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Delegat

    5. januar 2021 | 18:00

    Lepis plakate za SNS i dobijes posao na drzavnim jaslama bez mail-a !😕

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>