Kvaka 22: "Uslov za zaposlenje je iskustvo. Kako da steknem iskustvo kad niko neće da me zaposli?"

Sa ovim problemom, tj. začaranim krugom u profesionalnom svetu, mladi se susreću svakodnevno. Posebno je napeto sada, u vreme pandemije

Komentari

 • Sasa

  U zapadnim zemljama ( konkretno u Svedskoj ) dok zavrsavate skolovanje preporucuje se da negde volontirate i to cak van zemlje i to vam dosta znaci i pomaze za pocetak poslovne karijere. Medjutim kod nas kada cuju da neko volontira kazu " gle budale radi za dzabe "... E u tome je kvaka 22. Mnoge tate i mame ocekuju da se njihovi mezimci cim zavrse skolovanje ili jos u toku skolovanja zaposle u firmi sa odlicnom platom i ako realno njihovo znanje vrlo cesto nema dodirnih tacaka sa praksom i tu je problem....radite na sebi i svom prakticnom sticanju znanja i necete imati problem u profesionalnoj karijeri.

  2
  3

  Podelite komentar

 • Viki

  Kad je moj sin zavrsio studije zaista smo bili zabrinuti zbog ovakvih ocekivanja. Onda smo shvatili da to nije uvek tako kako izgleda. Nasli smo oglas gde se traze dve godine iskustva. Uprkos tome konkurisao je i odgovora nije bilo. Jasno, nasli nekog sa iskustvom. Medjutim posle mesec dana posalje CV opet i jave mu se. Tacno da su uzeli drugog ali tom se nije dopalo i napustio,tako da su zaposlili mog sina. Savet - traziti oglase na internetu, takodje i kad nema oglasa poslati im CV. Koristiti savete sa interneta za sastavljnje dobrog CV-a. Ako se neko bavi digitalnim stvarima, obavezno imati dobar portfolio.

  6
  10

  Podelite komentar

 • Zeljko

  Sta ima da se zaposljavate kada ste najjaci u Evropi, u sedmom kvartalu, one godine..

  18
  4

  Podelite komentar

 • Vota

  Najpravednije bi bilo da poslodavci uz konkur i uslove objave i fotografiju kandidata,kao u vreme samoupravljanja.redovno su bili konkursi za reizbor direktora i rukovodilaca sluzbi za svako radno mesto bio je do detala opisan onaj za koga se konkurs raspisuje.

  13
  2

  Podelite komentar

 • Gbear

  Prvo me "rentirala" domaca firma strancima, sledeci angazman sam sam nasao us "zrtvu pesaka" tj. nesto nizu startnu platu, napredovao kroz redovna povecanja I bonuse I obezbedio visegodisnje radno iskustvo sa odlicnim referencama I preorukama. Sledeci ugovor je bio znatno bolji a sada vec rutinski dobijam dobre ponude I korektne ugovore. Uprkos tome u otacbini nikako da dobijem posao 🤔

  21
  0

  Podelite komentar

 • Lejla

  Kao kad traže ženu...iskusnu...a poštenu...

  29
  0

  Podelite komentar

  • Mislis

   @Lejla

   Na svoje smotane crnogorce !!!

   6
   4

   Podelite komentar

  • Nataša

   @Lejla

   Vala, sve jesu ali smotani, sigurno, nisu! Naprotiv.

   4
   1

   Podelite komentar

 • Sneza

  Zavrsis it akademiju, platis 1 godinu skoro 2000 e i naravno nemas praksu kad dobijes diplomu. Cik nek te primi neko u Nsadu makar i na praksu ! I za praksu moras proci test ili imati nekog da te pogura makar preporukom.

  16
  0

  Podelite komentar

 • Aleksandar

  Lažeš da imaš iskustvo, pričaš im sve ono što bi hteli da čuju, i oni tebe lažu 75%

  32
  0

  Podelite komentar

  • Sinisa

   @Aleksandar

   To si sve u pravu ja imam 35g a po mojim pričama imam 125g staza. I sve znam. Msm sve što ne znam ja pitam gugl. I eto lova se vrti posao ide. I ne menjam firme često svake dve tri g. Čim nađem bolju platu. Meni je i tata rekao Laži niko ne proverava.

   26
   1

   Podelite komentar

 • 123

  Problem ja nacin skolovanja, umesto da djaci budu svesni toga da bez iskustva nema posla, nasa drzava te usmerava da zavrsis skole pa ce te neko zaposliti. Bas skoro sam zavrsio fax i otiso u jednu firmu na razgovor. Posao je dobio lik koji ima 20 godina radnog iskustva, a ja sam se pitao sta sad? Nista ne znam da radim samo teoriju znam... Pritom ni jedna firma mi ne nudi praksu da naucim da radim, bio bi zadovoljan i sa nekom simbolicno naknadnom samo da steknem iskustvo neko. Ali slabo jako, sledeca opcija mi je da idem preko ( ne bih voleo da radim u trafici za minimalac )

  23
  1

  Podelite komentar

  • Milos

   @123

   Rođo treba prvo par g da radis za minimalnu platu da budeš potrčko pa onda posle godina iskustva da kažeš e ja sam to i to i znam da radim to. A ko je nama kriv kao i ja ozenim se u 20 toj tu je dete porodica daj šta daš borba za dinar i nema prakse. Jer ne jurim znanje nego dinar i godine prodju a ja ostao isti u toj jurnjavi

   12
   2

   Podelite komentar

  • Hžm

   @123

   Brate moraces, ja bih bio bez posla da sam cekao neko da me primi sa diplomom...

   0
   0

   Podelite komentar

 • MONARHISTA

  DANAS IMA UPITNIK U OPŠTINI DA SE IZJASNIŠ DALI SI ČLAN NEKE STRANKE PA TEK MOŽEŠ DA KONKURIŠEŠ. KAO U DOBA KOMUNIZMA

  22
  6

  Podelite komentar

  • Zoran

   @MONARHISTA

   Lažeš,ja sam se zapislio u doba komunizma,nisam imao vezu i niko me nije pitao za partijsku pripadnost.

   14
   9

   Podelite komentar

 • Ket

  Nije to kvaka nego realnost nece niko da uci radnika i posle on ode..

  16
  6

  Podelite komentar

  • Chance

   @Ket

   Treba omoguciti radniku dobre uslove da ne ode.

   18
   0

   Podelite komentar

  • nekotamo

   @Ket

   @Chance, tacno tako. Kod nas kad ti gazda pruzi priliku da naucis posao on smatra da dozivotno treba da mu budes zahvalan i radis za pocetnu platu. Nema napredovanja u jednoj firmi kod nas. Mora da se ide iz firme u firmu i da se pazljivo pregovara sa novom firmom. Ono vreme kad u prvoj firmi docekas i penziju je daleko iza nas.

   12
   1

   Podelite komentar