• 21
 ≫ 

Kvaka 22: "Uslov za zaposlenje je iskustvo. Kako da steknem iskustvo kad niko neće da me zaposli?"

 ≫ 

Sa ovim problemom, tj. začaranim krugom u profesionalnom svetu, mladi se susreću svakodnevno. Posebno je napeto sada, u vreme pandemije

  • 21
Spajdermen Foto: Twitter

Gotovo da nema osobe (pre svega, od generacije milenijalaca pa nadalje) koja se nije susrela s problemom prilikom zaposlenja, ali, on je "manji" ako kandidatu suštinski manjka znanja ili veština potrebnih za određeno radno mesto (nema odgovarajuću diplomu ili stepen znanja).

Zapravo, poslodavac na osnovu onoga što ste pokazali na razgovoru za posao može legitimno da odluči da li ste zaposleni kakvog traži. Ali, čija je "greška" ako kandidat za posao nema iskustvo i diskriminisan je u startu na osnovu toga?

Sve je teže "ući" u dobre kompanije, koje nude adekvatno iskustvo i rad u poželjnom okruženju, koje je u skladu sa strukom i potencijalima kandidata. Međutim, i zanatlije nailaze na problem, ali u manjem broju.

Oni koji završe visoke škole znaju koliko je teško dobiti taj prvi posao u struci, jer svaki poslodavac traži iskustvo - ne želi radnika koji brljavi, ne zna posao dobro, tek treba da uči i istražuje.

Firme hoće spremnog radnika

Ali, postavlja se jedno sasvim logično pitanje iliti nailazimo na paradoks, u konvencionalnom govoru poznato kao kvaka 22 (od kultnog satiričnog romana "Catch-22", Džozefa Helera):

Kako ikada dobiti posao, ako niko neće da zaposli radnika bez iskustva? Kako da radnik stekne iskustvo, ako niko neće da ga zaposli?

Treba pomenuti i da postoji jasna razlika između prakse nakon fakulteta ili srednje škole, i višegodišnjeg iskustva, stečenog u kompaniji. Koliko puta ste naišli na oglas: "Treba nam kandidat sa najmanje tri/pet godina iskustva iz te i te oblasti"?

U čemu je "kvaka"?

Pojam o kojem smo govorili odnosi se na američke ratne pilote iz II svetskog rata, tj. na junake iz Helerovog dela. U pitanju je satira, primenjiva na mnoge društvene događaje.

Naime, onaj koji hoće da se "skine" sa letova ili iz vojske, mora da bude proglašen ludim. Da bi bio proglašen ludim, prvo mora biti pregledan, a da bi bio pregledan - mora tražiti pregled.

"Kvaka 22" je u tome što, ako si lud - moraš da tražiš pregled, a ako tražiš pregled - znači da nisi lud.

Možda nije lako razumeti ovaj splet događaja, ali upravo tako se često osećaju kandidati za posao - u najmanju ruku konfuzno. Ukratko, to je nerešiv i kompleksan problem čije rešenje poništava samo sebe, što bi kompanije trebalo da imaju u vidu kada zapošljavaju.

kvaka 22 Foto: vukajlija.com

Izlaz iz začaranog kruga

Ako nemate radno iskustvo, a poslodavac to traži, ne gubite nadu, ali ni ne lažirajte. Netačni podaci iz CV-ja se lako prepoznaju, već na prvom pitanju, kada vam regruter postavi pitanje iz struke.

Stručnjaci su obučeni da prepoznaju i razlikuju "knjiško znanje" od onog stečenog na osnovu godina iskustva u poslu. Sada je situacija dodatno napeta, jer kompanije imaju problem s viškom radnika, usled krize i rezanja rashoda.

Činjenice govore da su u prethodnom periodu upravo najbolje prolazili iskusni radnici, oni koji imaju između 35 i 55 godina života. Iza njih je bogato iskustvo, i veruje se da mogu više da doprinesu firmi u krizno doba.

Ipak, to ne znači da i mladi radnici, bez iskustva, ne mogu da se dobro spreme za razgovor za posao i impersioniraju regrutera. Adekvatna alternativna opcija manjku radnog iskustva može biti kvalitetno proučavanje radnog mesta za koje konkurišete, i same kompanije u kojoj želite da radite.

Takođe, pričajte što više sa ljudima iz vaše struke, koji imaju znanje i iskustvo, i saznajte od njih šta je najkorisnije u radu, na šta treba obratiti pažnju. U jeku pandemije, radnici su masovno upisivali i onlajn kurseve, kao dodatni vid edukacije.

Da li ste imali ovakva iskustva i kako ste rešavali problem "kvaka 22" prilikom traženja posla?

Video: Golub od milion evra: Evo kako zaboravljeni hobi i u Srbiji može da donese mnogo para

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    9. januar 2021 | 11:57

    Lažeš da imaš iskustvo, pričaš im sve ono što bi hteli da čuju, i oni tebe lažu 75%

  • Lejla

    9. januar 2021 | 12:58

    Kao kad traže ženu...iskusnu...a poštenu...

  • 123

    9. januar 2021 | 11:31

    Problem ja nacin skolovanja, umesto da djaci budu svesni toga da bez iskustva nema posla, nasa drzava te usmerava da zavrsis skole pa ce te neko zaposliti. Bas skoro sam zavrsio fax i otiso u jednu firmu na razgovor. Posao je dobio lik koji ima 20 godina radnog iskustva, a ja sam se pitao sta sad? Nista ne znam da radim samo teoriju znam... Pritom ni jedna firma mi ne nudi praksu da naucim da radim, bio bi zadovoljan i sa nekom simbolicno naknadnom samo da steknem iskustvo neko. Ali slabo jako, sledeca opcija mi je da idem preko ( ne bih voleo da radim u trafici za minimalac )

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>