• 9

Kako je Ilon Mask stigao do vrha? Otkriva svojih 6 tajni za poslovni uspeh

Vlasnik kompanija "Tesla" i "SpaceX" zvanično je najbogatija osoba na planeti

  • 9
Ilon Mask, Elon Musk Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask je 7. januara postao najbogatiji čovek sveta, jer je njegovo neto bogatstvo premašilo Bezosovo (šef Amazona), i iznosi skoro 190 milijardi dolara.

Prošla godina je definitivno bila njegova, budući da je zabeležio uspehe sa obe kompanije: SpaceX je poslao astronaute u svemir i uspešno ih vratio na Zemlju, a Tesla je zvanično jedini profiter među auto-divovima.

Iako dominira na tržištu e-vozila, i generalno u biznisu, Mask je i porodični čovek. Veoma je blizak sa majkom Maje, sestrom i bratom, novom izabranicom i svojih sedam sinova.

Ovo su tajne poslovnog uspeha Ilona Maska

1. Drži se stava da "nije sve u novcu". Kada ga je novinar BBC-ja intervjuisao 2014, Mask nije znao da mu kaže koliko novca ima na računu, tačnije, rekao je da ne zna koliko je bogat. Smatra da je ogromno bogatstvo opravdano samo ako je poniklo iz nekog etičkog razloga, sa nekim smislom.

2. Praćenje sopstvenih strasti dovodi do uspeha. Mask kaže da je osnovao "SpaceX" zato što postojeće svemirske kompanije nisu bile dovoljno ambiciozne "za njegov ukus".

3. Ne plaši se da "sanjaš velike stvari". I zaista, ovaj Amerikanac, čiji je IQ 155, želi revoluciju u automobilskoj industriji, kolonizaciju Marsa, izgradnju superbrzih vozova u vakuumskim tunelima, integrisanje veštačke inteligencije u ljudski mozak i promovisanje industrije solarne energije i baterija.

Ilon Mask, Elon Musk Foto: Tanjug/AP

4. Budi spreman/na da rizikuješ. Ono čime se Mask bavi nije ni konvencionalno, ni globalno prihvaćeno, a nije bilo ni profitabilno u početku. Ipak, rizik se isplatio.

5. Ne obaziri se na kritike je moto kojeg se osnivač "Tesle" strogo drži, inače ne bi bio tu gde jeste. Štaviše, Mask je u školi često bio neshvaćen i maltretiran, pa je zato usavršio borilačke veštine sa 15 godina.

6. Uživaj, budi ponosan na sebe. Mask je poznati radoholičar, ne libi se ni posla u fabrici, ali zna i da uživa. Nedavno je dobio i 7. sina, koji u maju puni tek godinu dana.

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    9. januar 2021 | 20:02

    Pravo i najveće bogastvo su mu sedam sinova...

  • Aca

    9. januar 2021 | 18:32

    A Rotsild Rokfeler porodice su najbogatije i Engleska Kraljevska porodica!!!!

  • Zoran

    10. januar 2021 | 07:10

    Zaboravio je najvazniju stavku. Pljuvao je saradnike, polivao vodom, kafom cime stigne. E to je njegova formula za uspeh.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>