• 7
 ≫ 

Ovo će biti najplaćeniji poslovi u 2021: Prvi put programeri zbačeni sa trona

 ≫ 

Godišnja rang lista najboljih poslova zasniva se na plati, balansu između posla i privatnog života i nivoa stresa

  • 7
Razni različiti poslovi  biznis

Foto: Shutterstock

Možete li imati posao kojim ste veoma zadovoljni, i istovremeno imati platu od šest cifara? Da, ako pametno odaberete.

Mnogi izveštaji koji su objavljeni prethodnih dana imaju jedan zajednički zaključak a to je da su pronašli odgovor na pitanje koji su to naj poslovi za ovu godinu, a koji su plaćeni iznad 100.000 dolara godišnje ili više.

- Nijedan posao ne odgovara svima nama, ali mnogi od najboljih imaju nekoliko zajedničkih osobina - kaže se u godišnjoj rang listi „najboljih poslova“ za 2021. Prvi put za tri godine programer nije uspeo da održi mesto broj 1. Zubari su takođe izbačeni iz top 5 ove godine i potisnuti pod broj 9 na listi.

Ove godine na prvo mesto probio se pomoćnih lekara (srednja zarada od 112.260 USD godišnje; potrebno obrazovanje je master); sledi programer softvera (107.510 USD godišnje, za šta je potrebna diploma); medicinska sestra (110.700 USD godišnje, za koju je potrebna diploma master); menadžer medicinskih i zdravstvenih usluga (100.980 USD godišnje); i lekar (206.500 USD godišnje, za koji je potreban doktorat).

Istraživači su razmatrali poslove sa najvećim projektovanim brojem i procentom otvaranja od 2019. do 2029. godine, kako je utvrdio američki Biro za statistiku rada. Zatim su pogledali niz drugih faktora ocenjenih na skali od 1 do 10, uključujući nivo stresa, buduće izglede za karijeru, stopu nezaposlenosti i predviđeni desetogodišnji rast broja tih poslova.

Odvojena rang lista čuvenog Glassdoor za „50 najboljih poslova u Americi“ za 2020. godinu svrstala je u vrh inženjere (računarske programere koji ostvaruju srednju osnovnu zaradu od 105.240 USD godišnje) za njima su naučnici podataka, a prema Zavodu za statistiku rada koji se takođe poklapa sa ovom listom, prate ih java programeri (83.589 USD), naučnik podataka (107.801 USD), menadžer proizvoda (117.713 USD) i inženjer (107.310 USD).

Ocena Glassdoor-a utvrđena je odmeravanjem tri faktora: potencijal zarade (srednja godišnja osnovna plata), ukupna ocena zadovoljstva poslom i broj otvorenih radnih mesta. Da bi se naziv radnog mesta razmatrao, mora da primi najmanje 100 izveštaja o platama i najmanje 100 ocena zadovoljstva poslom koje radnici iz SAD-a dele u toku jedne godine.

A kakve su prognoze za tržište Srbije čitajte u našem posebnom tekstu. 

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    17. januar 2021 | 19:25

    Pekar, lekar, apotekar, kolar, stolar mogao sam biti ja, bilo sta knjigovezac, staklorezac, vidar, zidar mogao sam biti ja, bilo sta 🤷🤷🤷🤷🤷🤷🤷🤷🤷 I kriticar i politicar i pedagog i demagog policajac ili pajac bilo sta, bilo sta, bilo sta 🤹🤹🤹🤹🤹🤹🤹🤹🤹🤹 Mesar, tesar ili klesar, kovac, trovac mogao sam biti ja, bilo sta mlinar, vinar, veterinar, kuvar, cuvar mogao sam biti ja, bilo sta 🏋️🏋️🏋️🏋️🏋️🏋️🏋️🏋️🏋️🏋️🏋️ Daktilograf i fotograf i scenograf i geograf polupesnik i bolesnik bilo sta, bilo sta, bilo sta 🎸🎸🎸🎸🎸🎸🎸🎸🎸🎸🎸 Jer, lepo je meni govorio tata mani muzikante, vazna je skola socijalno, zdravstveno i redovna plata al' nisam mogao bez rokenrola

  • Miloš

    17. januar 2021 | 23:23

    Šta je ”pomoćnih lekara"?

  • John

    17. januar 2021 | 21:25

    Svaki posao je dobar kad radiš za sebe. Ja sam mehaničar i radim za firmu al moj gazda je ove godine kupio plac od 7 miliona dol koji je isplaćen sa tim da su troškovi firme plate kirije i ostalo preko 80000 mesecno... A ja jedva platim svoju kiriju. E to je posao. Naravno firma je u Americi pa je veći obrt para

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>