• 2

Vaš budući šef biće vaš saradnik i mentor, a ne diktator: Promene koje dolaze

Stručnjaci za socijalno-emocionalnu inteligenciju biće na ceni sve više

  • 2
posao, karijera

Foto: Pixabay

Od menadžera će se ubuduće tražiti da budu više socijalno-emocionalno osvešćeni, i da svojim podređenima pruže podršku i osećaj blagostanja, a ne da iskazuju autoritet.

Bez obzira na to koliko se kancelarija promenila, odnosno načini/uslovi rada, pojam šefa je opstao. Čak i u ležernijim kolektivima. On je osoba koja bi vam bez imalo empatije rekla: Da, moraš da radiš i vikendom.

Međutim, i to se polako menja, naročito otkako je nastupila globalna pandemija kovida-19.

Mere smanjenja troškova koje su prvi put sprovedene tokom finansijske krize znače da prosečni šef danas ima dvostruko veći broj direktnih izveštaja kao menadžer, prema Gartneru, istraživačkoj i savetodavnoj kompaniji.

To je trend za koji stručnjaci iz menadžmenta predviđaju da će se nastaviti i nakon pandemije. Istovremeno, automatizovan je sve veći broj zadataka koji su nekad izjedali vreme menadžera, poput revizije i odobravanja izveštaja o troškovima.

A kako su se uslovi pod kojima šef posluje promenili - manje menadžera, više izveštaja, manje administrativnog posla - pojavljuje se novi model. Ovaj šef je trener, a ne diktator; on je mentor.

Tamo gde su prethodni lideri možda želeli da se istaknu, ovi menadžeri se ističu u negovanju saradnje. Moguće je čak da će biti mlađi od vas, sa manje iskustva u industriji, ali će imati izražene te socijalno-emocionalne veštine.

Video: 5G expert on how technology will change the future

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    20. januar 2021 | 17:58

    Gde nema cvrste ruke nema ni biznisa,to je realan zivot ,pustite vi teoriju vazna je sta praksa kaze,sustina je samo biti pravedan i postovati pravo radnika,emocijje se ostavljaju za kucu,prijatelje,ljubavnice,zene ,deciu a ne za posao,

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>