• 24

Dešava se i u Srbiji: Firme počele da "stavljaju" kandidate na poligraf

Da li je to legitimno i neophodno?

  • 24
Svedok, detektor laži

Foto: Shutterstock

Sve više se zadire u privatnost radnika i kandidata za posao, bilo kroz "praćenje" mejlova ili postavljanje škakljivih pitanja, ali je stvar otišla predaleko kada su neke firme odlučile da "uvrste" poligraf u svoj sistem ispitivanja.

Prema iskustvu jedne Beograđanke, koja je želela da ostane anonimna, to se dešava i kod nas, u stranim firmama. Ponudili su joj platu u visini od oko 90.000 dinara, ali uz uslov da pristane na poligrafsko testiranje.

O tome su je prethodno obavestili i pristala je, ali kaže da je neprijatan osećaj tek nastupio, nakon testiranja. Takva vrsta propitivanja kandidata nesumnjivo stvara tenziju, iako on možda ništa ne krije. Osim toga, možda se već na početku gubi odnos poverenja.

Istraživali smo i došli do saznanja da je poligrafsko testiranje legitimno, jedino ostaje dilema da li je neophodno.

Poligraf je test koji poslodavci često koriste za verifikaciju istinitosti zaposlenog i obično se naziva "Lie Detector Test". U ovom trenutku, ne postoji posebno zakonodavstvo o radu koje bi kontrolisalo upotrebu testa ili zaštitilo pravo zaposlenih od zloupotrebe testa, piše Mondaq.

Međutim, ugovori o radu, kao i interna disciplinska saslušanja, mogu pružiti upotrebu poligrafskog testiranja kao deo postupka disciplinskog saslušanja ili istrage pre disciplinskog saslušanja.

Zaposleni ne može biti primoran da se podvrgne poligrafskom testu, osim ako na njega ne pristane potpisivanjem kolektivnog ugovora, i ne naglasi da je saglasan sa tim.

Prema CCMA (Commission for Conciliation, Mediation and Arbitration), svaki ugovor koji predviđa upotrebu poligrafskog testiranja mora biti u pisanom obliku.

posao

Foto: Unsplash

Važno je znati

 

Poligrafsko ispitivanje je dobrovoljno i zaposleni je pristao da se testira u skladu sa gore pomenutim ugovorima u pisanoj formi, navodi CCMA. Takođe, smeju se postavljati samo pitanja o kojima se raspravljalo pre.

Zatim, zaposleni ima pravo na prevodioca, i ako ne želi da bude sam prilikom ispitivanja - tu može biti prisutan drugi zaposleni ili predstavnik kompanije, ali se ta osoba ne sme mešati u testiranje.

Ni u jednom momentu ne sme doći do zloupotrebe poligrafskog ispitivanja; takođe, nije dozvoljena nikakva diskriminacija, kao ni pretnje.

Razlozi za poligraf

 

Najčešće, poslodavci koriste poligrafsko testiranje za istraživanje određenih incidenata, kada su zaposleni imali pristup imovini koja je predmet istrage i postoji osnovana sumnja da je zaposleni umešan u incident.

Dalje, poligrafsko ispitivanje se takođe često koristi kada je došlo do ekonomskog gubitka ili povrede u poslodavčevom poslovanju, na primer, do krađe ili zloupotrebe imovine poslodavca.

Primenjuje se i kada se poslodavac bori protiv mita i korupcije na poverljivim pozicijama. Na kraju, poligrafsko testiranje se koristi kada se poslodavac suočavao sa problemima zaposlenih, ako su skloni porocima ili prevarama.

Pišite nam u komentarima ako ste imali slična iskustva.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    21. januar 2021 | 15:40

    Znaju kako su oni došli do bogastva...pa im je svako sumljiv...

  • Dejan

    21. januar 2021 | 15:50

    Poligraf po firmama je legitiman samo u slučaju kradje, a pitanja isključivo samo o tom dogadjaju. Sve ostalo je povreda privatnosti

  • Aleksandar

    21. januar 2021 | 17:06

    Prvo gazde na poligraf. Jesu li nasledili od dede ili oca. Pa sad hoce na poligraf one koi posteno rade. Znaci imace posebno odelenje za poligraf. Samo vam nedostaje cipovanje.Devedeset posto nisu vlasnici. Nego se vodi firma na njih.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>