• 24

Dešava se i u Srbiji: Firme počele da "stavljaju" kandidate na poligraf

, Telegraf Biznis

Da li je to legitimno i neophodno?

 • 24
Svedok, detektor laži

Foto: Shutterstock

Sve više se zadire u privatnost radnika i kandidata za posao, bilo kroz "praćenje" mejlova ili postavljanje škakljivih pitanja, ali je stvar otišla predaleko kada su neke firme odlučile da "uvrste" poligraf u svoj sistem ispitivanja.

Prema iskustvu jedne Beograđanke, koja je želela da ostane anonimna, to se dešava i kod nas, u stranim firmama. Ponudili su joj platu u visini od oko 90.000 dinara, ali uz uslov da pristane na poligrafsko testiranje.

O tome su je prethodno obavestili i pristala je, ali kaže da je neprijatan osećaj tek nastupio, nakon testiranja. Takva vrsta propitivanja kandidata nesumnjivo stvara tenziju, iako on možda ništa ne krije. Osim toga, možda se već na početku gubi odnos poverenja.

Istraživali smo i došli do saznanja da je poligrafsko testiranje legitimno, jedino ostaje dilema da li je neophodno.

Poligraf je test koji poslodavci često koriste za verifikaciju istinitosti zaposlenog i obično se naziva "Lie Detector Test". U ovom trenutku, ne postoji posebno zakonodavstvo o radu koje bi kontrolisalo upotrebu testa ili zaštitilo pravo zaposlenih od zloupotrebe testa, piše Mondaq.

Međutim, ugovori o radu, kao i interna disciplinska saslušanja, mogu pružiti upotrebu poligrafskog testiranja kao deo postupka disciplinskog saslušanja ili istrage pre disciplinskog saslušanja.

Zaposleni ne može biti primoran da se podvrgne poligrafskom testu, osim ako na njega ne pristane potpisivanjem kolektivnog ugovora, i ne naglasi da je saglasan sa tim.

Prema CCMA (Commission for Conciliation, Mediation and Arbitration), svaki ugovor koji predviđa upotrebu poligrafskog testiranja mora biti u pisanom obliku.

posao

Foto: Unsplash

Važno je znati

Poligrafsko ispitivanje je dobrovoljno i zaposleni je pristao da se testira u skladu sa gore pomenutim ugovorima u pisanoj formi, navodi CCMA. Takođe, smeju se postavljati samo pitanja o kojima se raspravljalo pre.

Zatim, zaposleni ima pravo na prevodioca, i ako ne želi da bude sam prilikom ispitivanja - tu može biti prisutan drugi zaposleni ili predstavnik kompanije, ali se ta osoba ne sme mešati u testiranje.

Ni u jednom momentu ne sme doći do zloupotrebe poligrafskog ispitivanja; takođe, nije dozvoljena nikakva diskriminacija, kao ni pretnje.

Razlozi za poligraf

Najčešće, poslodavci koriste poligrafsko testiranje za istraživanje određenih incidenata, kada su zaposleni imali pristup imovini koja je predmet istrage i postoji osnovana sumnja da je zaposleni umešan u incident.

Dalje, poligrafsko ispitivanje se takođe često koristi kada je došlo do ekonomskog gubitka ili povrede u poslodavčevom poslovanju, na primer, do krađe ili zloupotrebe imovine poslodavca.

Primenjuje se i kada se poslodavac bori protiv mita i korupcije na poverljivim pozicijama. Na kraju, poligrafsko testiranje se koristi kada se poslodavac suočavao sa problemima zaposlenih, ako su skloni porocima ili prevarama.

Pišite nam u komentarima ako ste imali slična iskustva.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Alek

  Papiroloski vlasnici firmi.

  2
  0

  Podelite komentar

 • V8

  Nas je gazda slao na poligravsko testiranje kod privatnog poligrafiste, nestale su neke pare sa kojima ja lično nemam veze, taj dan nisam ni radio, ali on zapeo kad idu ovi moraš i ti da ispostujes čisto reda radi, ja odem tamo neki bivši pandur poligrafista debeli sedih brkova prikljucio me na aparat i ne skida me,razna pitanja mi postavlja, na kraju me zove gazdin kum i saopštava mi da kažem dal sam nekad ukrao pare,ako kažem da nisam gotovo otkaz, ako kažem da jesam ostajem u firmu, normalno nikada nisam ukrao pare jel bi se to znalo odmah, i tako ja dobijem otkaz 2010 godine verovatno zbog poligrafa, nit luk jeo nit mirisao, firma se nalazi u Resavskoj uluci veoma poznata ,taj njegov kum je na spisku optuženih za razne pronevere u bivšoj banci,pisale su novine o njemu, najveći hohstapler mi je dao otkaz, toliko o poligrafu i gazdama..

  3
  0

  Podelite komentar

 • Ex

  Ako će poslodavac biti islednik, a već je sudija, da li treba očekivati ukidanje policije i sudova.

  6
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke