• 2

Ako želite da pokrenete posao, a ne znate koji, uzmite papir i olovku i napravite ove 3 liste

Kada su sve tri liste popunjene počnite sa kombinovanjem

  • 2
moto, kreativnost, posao

Foto: Unsplash

Za sve one koji žele da započnu sopstveni posao, prvi i najvažniji deo procesa je da odluče kojim poslom žele da se bave. Preduzetnički razvojni cenar sastavio je niz saveta za sve koji se nađu pred ovakvom dilemom.

Prvi korak je pravljenje liste. I to ne jedne, nego tri.

- Prva lista je spisak aktivnosti u kojima uživate. To može da bude razgovor sa ljudima, pisanje, snimanje, pomaganje drugima. Da li volite da radite na otvorenom ili u zatvorenom prostoru? Da li uživate u sređivanje dokumentacije ili radije radite nešto rukama (šivenje, majstorisanje, popravljanje, kuvanje...)? Cilj ove liste je da definišete vrstu aktivnosti u kojoj uživate - objašnjavaju u ovom Centru.

Druga lista je lista interesovanja koja imate. Da li volite cveće, životinje, skijanje, fotografiju. Imate li neki hobi koji Vas ispunjava? Ovde izlistajte bilo koju temu koja Vas zanima ili hobi u kome uživate.

- Na treću listu zapišite veštine i znanja koja imate. Ne moraju sve veštine i znanja da budu savršeno ovladane, zapišite i ona znanja ili veštine koje slabo poznajete ali imate želju da ih savladate i da ih usavršite. Ukoliko ste strastveni govornik ili dobar slušalac, ukoliko ste pažljivi ili veoma strpljivi, stvaite i to na listu. Nemojte zaboraviti i sva ona znanja i veštine za koje ste se školovali ili ste ih izgradili usput (na primer ako volite da pravite torte i to vam dobro ide ili imate decu pa znate kako se neguju bebe i mala deca) - objašnjavaju.

Ako želite da započente sopstveni posao, prvi i najvažniji deo procesa je da odlučite kojim poslom želite da se...Posted by Preduzetnički razvojni centar on Friday, January 22, 2021

 

 

Kada su sve tri liste popunjene, savetuju da se počne sa kombinovanjem stvari sa sve tri liste.

- Na primer: stvarno uživam dok učim ljude, hobi mi je heklanje i znam da pravim lepe fotografije. Zatim razmislite kako bi mogli ovu kombinaciju da pretvorite u poslovnu ideju. Npr. Mogla bih da napravim kurs heklanja i kako da svoje proizvode lepo slikaju da bi mogli da oih prodaju online - jedan je od saveta.

Nema potrebe da se kombinuju sve tri kategorije, dovoljno je da kombinujete iz dve ali je bitno da produkujete što je moguće više poslovnih ideja.

- Ovaj proces će vam pomoći da sagledate i integrišete sva svoja znanja i veštine, da dobijete sveobuhvatnu sliku svih potencijalnih poslova koje biste mogli uspešno da obavljate a da vam pružaju i užitak, da angažuju vaša interesovanja i veštine - zaključju u Centru.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voja

    26. januar 2021 | 17:44

    Jedini i pravi način da pokrenete biznis je da se učlanite u stranku, tu vam je zagarantovan biznis, stranka vam daje posao a za uzvrat dajete reket stranci

  • Dragana

    26. januar 2021 | 20:20

    Skoro sam čitala članak na tu temu u kojem je jedno od predloženih zanimanja i sudski prevodilac. Ako imate znanja, vredi razmisliti. Imam prijateljicu Jasnu Filipovic koja to radi već dugo. Pošto imam znanje engleskog i španskog, razmišljala sam o tome i ja. Deluje mi kao kreativan i zanimljiv posao.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>