• 3

7 znakova da ste žrtva izgaranja na poslu i 6 industrija u kojima su radnici najviše pod stresom

Ako se prepoznajete u nekim od ovih stavki, možda je vreme da nešto promenite...

  • 3
Stres, posao

Foto: Pixabay

Burnout je engleska reč za "izgaranje na poslu", poznato kao sindrom, koji prati mnoge zaposlene. Problem je što lako upadnete u zamku, mislite da niste pod stresom, a ustvari nagomilani problemi dođu na naplatu.

Ipak, nisu svi sektori jednako kritični, odnosno nisu sve osobe jednako sklone burnout-u. Sajt fairygodboss.com izdvaja 6 industrija gde, na osnovu ispitivanja, ima najviše burnout slučajeva.

Randstad U.S. je sproveo istraživanje na oko 2.000 ljudi, i utvrdio da ove stvari dovode do izgaranja na poslu:

1. Pritisak da stalno budete onlajn ili fizički prisutni, noću, vikendima.

2. Pritisak da uradite mnogo više u jednom radnom danu nego što, zapravo, možete.

3. Osećaj da ne napredujete u karijeri.

4. Osećaj da vaš šef ne ceni ono što radite.

5. Osećaj da ste prebukirani, da nema dovoljno osoblja s kojim biste podelili posao.

6. Neadekvatna zarada, odnosno beneficije za rad i trud koji ulažete.

7. Osećaj da nemate balans u životu, između privatnog i poslovnog.

Gerontološki centar Novi Sad vakcina

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ovi radnici su najviše skloni burnout-u

 

Sajt fairygodboss.com na prvo mesto stavlja socijalne radnike (1), uz komentar: Zamislite da svaki dan, ceo dan, slušate traumatične i teške priče drugih ljudi? Ovaj tip zaposlenih po difoltu radi u stresnom okruženju, i čak 75 odsto njih iskusi taj čuveni burnout sindrom.

Radnici iz hitnih službi (2) takođe lako iskuse izgaranje na poslu, a neko posebno objašnjenje nije potrebno. Osim pritiska da budu brzi i efikasni, i samih stresnih situacija, uglavnom malo spavaju. Štaviše, burnout sindrom je prisutan kod jedne trećine medicinskih sestara u SAD.

Comparably je uradio istraživanje koje pokazuje da 51% ljudi iz oblasti dizajna (3) oseća posledice izgaranja na poslu. Kao glavni razlog navode to što često ne znaju šta se od njih očekuje, ideje se menjaju u poslednjem momentu, kao i sami prioriteti.

posao, laptop

Foto: Unsplash

Poslovni razvoj i prodaja (4) su oblast u kojoj ima dosta žrtava izgaranja na radnom mestu. Pomenuto Comparably istraživanje je pokazalo da ih tu ima u 44 odsto slučajeva. Zaposleni navode da se od njih očekuje da rade i kada su na odmoru. Takođe, prodajni agenti dosta putuju, ponekad do 75% radnog vremena.

Svoje mesto na ovoj neslavnoj listi zauzela je i maloprodaja (5), jedan od sektora koji nije stao ni tokom korone. Zaposleni su bili na prvoj liniji odbrane sve vreme, a uglavnom osećaju da nimalo ne napreduju u karijeri i da se njihov trud ne ceni.

Na poslednjem mestu je medicina (6), oblast koja je stresna sama po sebi. Američka medicinska asocijacija otkriva da polovina doktora proživi burnout sindrom tokom karijere. Ipak, nisu svi specijalisti u istom problemu. Izgaranje na poslu je najmanje prisutno kod kardiologa i onkologa, a najviše kod porodičnih lekara i onih u hitnoj, kaže studija.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    26. januar 2021 | 16:54

    Po vama da li je normalno da se od medicinskih radnika očekuje fizička i psihička spremnost posle 8 časova slobodnog. Na primer, radim 3 dana do 22h a onda sutra krećem još tri od 7h ujutru, ako si imao težak dan prethodno to nikog ne interesuje a od tebe se očekuje da budeš i fizički i psihički 100% da odreaguješ u svakoj situaciji ispravno i spasiš nečiji život? Ovi drugi ako naprave grešku nisu ugrozili ničiji život. Ako ovako nastavi sve će nas lečiti genskom terapijom!

  • Milena

    26. januar 2021 | 17:00

    Mi frizeri najvise izgaramo na poslu. Treba udovoljiti svakoj musteriji i od nemoguceg napraviti moguce tj. Od ruzno napraviti lepog ili od dve dlake napraviti volumen zatim treba slusati svasta od prica pritom stajati na noge ceo dan i jos mnogo sto sta a da ne govorimo o hemiji koju udisemo. Ko misli da je lako nek izvoli da radi, znam reci ce sto se niste skolovali za vise od zanata e paaaa nemogu svi biti akademski gradjani. Jako naporan posao i trebao bi da ima beneficirani radni staz!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>