• 6

Ako ste žena i imate više od 50 godina, ne gubite nadu: Na tržištu rada ima mesta i za vas

Prošlo je vreme kucanja rezimea i propratnog pisma, a onda slanja poštom odeljenju za ljudske resurse u kompaniji. Unapredite svoje veštine...

  • 6
posao

Foto: Pixabay

Žene 50+ su jedna od najugroženijih grupa na tržištu rada danas, posebno s naletom tehnologije, na koju se mladi lako naviknu, ali oni u zrelijem dobu - imaju izvesne probleme.

Podsećamo, u novembru prošle godine smo pisali o tome da u Srbiji oko 500.000 žena nema posao, niti prihode. Osim toga, raspon plata žena 45+ kreće se od 36.000 do maksimalno 48.000 dinara, dok se primanja njihovih muških kolega u proseku kreću oko 48.000 dinara pa naviše.

Žene koje pređu određene godine imaju strah da se neće snaći ako dobiju otkaz na trenutnom poslu, dok je s muškarcima to ređe slučaj, pre svega, zato što ima više pozicija za njih - koje su tražene, a ne zahtevaju neke naročite kriterijume.

Ali, problem je svakako i taj čuveni jaz među platama, koji vlada svuda u svetu. Ako ste žena, imate 50 godina ili više, i ovih dana tražite posao, trebalo bi da znate ovih 5 stvari.

1. Prošlo je vreme kucanja rezimea i propratnog pisma, a onda slanja poštom odeljenju za ljudske resurse u kompaniji. Ne čekajte da budete pozvani na razgovor, istražujte stalno, internet je "nepregledno more" informacija i oglasa. Iskustvo u radu imate, što je plus, a to je danas jedan od uslova za mnoge poslove.

2. Menadžeri za zapošljavanje nisu najsrećniji ako treba da zaposle žene u zrelijim godinama, ali... Zato treba da ih demantujete. Oni polaze od toga da ste prekvalifikovani, da nećete "mlađeg šefa", da se nećete truditi dovoljno, jer samo čekate penziju, da ne poznajete tehnologiju. Obavezno otvorite nalog na LinkedIn-u, pozovite se na nešto što ste videli na Tviter profilu date kompanije, savladajte ključne programe na računaru.

posao, karijera

Foto: Pixabay

3. LinkedIn je vaša adresa. Regruteri koriste društvene mreže za pronalaženje kandidata. Pratite kompanije u kojima želite da radite na njihovim platformama i napravite profil na LinkedIn-u. Sledite obrasce ljudi koji su na toj mreži, a koji vam deluju kao pravi profesionalci. Obratite pažnju na njihove naslove i koristite iste ključne reči, kako bi regrutari mogli da vas pronađu. Naravno, osvežite svoju radnu biografiju.

4. Prilagodite CV svakoj poziciji. ATS (Applicant tracking system) sistem će skenirati vašu radnu biografiju i tražiti ključne reči, bitne za poslodavca. Ako, npr, opis nekog oglasa za posao zahteva "pregled, analizu i rešavanje problema sa interfejsom", neka se te reči nađu u vašem dokumentu. Samo, nemojte lažirati da znate da radite nešto što vam je, zapravo, strano. To se uvek primeti.

5. Morate imati samopouzdanje. Menadžeri zapošljavaju ljude koje poznaju ili dobijaju preporuke od svojih kontakata, jer to umanjuje "rizik od lošeg zapošljavanja". Gotovo uvek morate da imate ličnu vezu sa kompanijom da biste tamo dobili posao. Mreže su ključne, povežite se sa ljudima. Traženje posla je komplikovanije nego nekada, ali uz malo truda i strpljenja, bićete spremni kada se ukaže prava prilika.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    2. februar 2021 | 09:20

    Sve zavisi od struke i potraznje sta poslodavcima odgovara,ali starije zene kad ostanu bez posla cesto menjaju svoje zanmanje zbog zivota jer mora se ziveti a bez para je tesko,pa cesto i nebiraju sta ce raditi,od ciscenja ko cistacice,do cuvanja dece,kuvarice,pomocne radnice u restoranu,ili u trgovini,retko ko moze da nastavi sa svojim zanimanjem

  • JA

    2. februar 2021 | 17:58

    Kod nas ne mozes naci ok posao a da nije izrabljivanje (osim ako nemate vezu), ni sa 25-35 godina, a kamoli 50. U Americi da ne bi dolazilo do diskriminacije, u cv-ju nemaju ni sliku ni godiste da ne bi bili od starta zato otpisani.

  • Ena

    2. februar 2021 | 12:51

    Da ima posla koje niko nece da radi a zene preko 50 g su primorane bilo sta da rade.Znaci prodaja sladoleda na ulici za mizeriju ,rad u trafici plata nikakva uslovi jos gori ni wc nema ni lavabo ,ciste stepenista isto tako nizasta jos preko omladinske milina Bozija satnica 184 din slobodan dan nije placen drzavni praznik nije placen godisnji nemas ako uzmes slobodne dane ni to nike placeno itd....Tako da zene imajte samopouzdanje i radite do penzije za udeli sirotinji !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>