• 5

7 znakova da posao koji radite potpuno uništava vaše mentalno zdravlje

Posao dominira u vašem životu? Imate potrebu da se udaljite od kolega? Gubite motivaciju i želju za uspehom? Pročitajte ovaj tekst, možda je vreme da promenite radno okruženje

  • 5
Prema aktuelnim podacima, Turci najređe koriste bolovanje Foto: Shutterstock

Mnogi zaposleni se, navodno, barem u nekom momentu u karijeri osete depresivno, ali kako prepoznati da se radi baš o tome? U moru stresnih životnih situacija, nije uvek lako detektovati koje negativne emocije su vezane samo za posao.

Stručnjaci izdvajaju nekih 7 opštih znakova koji ukazuju na to da li se na poslu osećate depresivno, tužno, demotivisano:

1. Distanciranje od kolega je prvi znak. Razume se da ćete ispoštovati one neophodne stvari, ali ako izbegavate sva ostala okupljanja i druženja tokom radnog dana, znači da vam nije lepo tu gde radite. Ponekad je do kolega, ako čine da se osećate inferiorno ili se takmiče s vama, a ponekad je do vas: ako imate potrebu da sve relacije vezane za posao smanjite na minimum.

2. Posao dominira u vašem životu. Da, posao je važan, ispunjava čoveka, garantuje egzistenciju, ali on nije vaš život. Ako ste preopterećeni mislima o poslu, datumima, sastancima, proveravanjem mejlova, ako ste dostupni 24/7 - to znači da nemate vremena za sebe, porodicu, prijatelje, opuštanje. Kad-tad doći će do gubitka energije i motivacije.

3. Neki zaposleni vremenom izgube interesovanje za stvari u kojima su pre uživali, i to je još jedan od alarmantnih znakova da posao koji trenutno radite utiče negativno na vašu psihu. Ključni signal depresije ogleda se u tome da osoba više ne pronalazi zadovoljstvo u onome što je ranije ispunjavalo.

4. Ne marite više ni za šta? Eto još jednog znaka na koji treba obratiti pažnju. Kada radnik počne da gubi motivaciju i više ne uživa u svom poslu, to automatski znači da više ne pruža maksimum u radu. Jednostavno, nije mu stalo kako će da uradi posao ili šta će biti s nekim važnim projektom. Takvo stanje je neretko praćeno i izjavama kao što je: "Baš me briga i ako mi daju otkaz!".

Čovek dokument papir otkaz Foto: Shutterstock

5. Fokusirate se samo na ono negativno u poslu? Čak i ako ima pozitivnih stvari, ili sve ide po planu, a vi ipak ubeđujete sebe da nije dobro - to je trenutak kada možete shvatiti da ste siti tog posla. Jednom kada vam se smuči neko radno okruženje ili vrsta posla, nije lako vratiti se na put pozitive. Možda je vreme za promenu.

6. Radnici koji se često osećaju "zaglavljeno", kao u zamci, ili začaranom krugu, pre ili kasnije mogu ispoljiti neke signale depresivnog stanja. Ono je praćeno i mislimo: Moram što pre pobeći odavde, po bilo koju cenu. Dakle, više vam nije stalo ni do plate, kolega, beneficija. Osećaj nelagode se obično javlja ako vam posao ni po čemu (više) ne odgovara ili remeti vaš privatni život, odnosno, nikako ne pronalazite balans.

7. Vaše mentalno stanje utiče na fizičko zdravlje. Depresija nije samo stanje uma, već se može ispoljiti i kroz neprijatan osećaj u stomaku, glavobolje, umor. Takođe, poljuljano psihičko zdravlje oslabljuje imunitet, pa je osoba više sklona prehladama.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    14. februar 2021 | 05:20

    Ovo sto ste opisali nije klasicna depresija nego 'izgorelost' ('burn out'). Rasprostranjena dijagnoza na zapadu. Sto duze se zanemaruje duzi je i oporavak. Neki se nikada ni nevrate u normalno funkcionisanje. Leci se kognitivnom terapijom.

  • Aleksandar

    14. februar 2021 | 09:11

    Pre privatizovanja firmi radnici su govorili nema nista. Dok nedodu firme u privatne ruke. Sada su dosle onda trpite i radite.

  • Aleksandar

    14. februar 2021 | 09:36

    Srecan vam dan drzavnosti 15 februar. Da ga provedete u miru i raspolozenju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>