• 5

Može li radno vreme od "09 do 17h" da preživi posle korone? Giganti kažu da je prevaziđeno

Isto tako, tehnološke kompanije ovih dana više napuštaju Njujork i San Francisko, a za svoje radne prostore biraju manje urbana mesta

 • 5
posao

Foto: Unsplash

Otkako su milioni zaposlenih s početka proleća 2020. krenuli masovno da rade od kuće, zbog pandemije, firme su ubrzo shvatile da je tako moguće funkcionisati.

Štaviše, u nekim situacijama radnici su bili produktivniji i motivisaniji, a kao glavne prednosti navodili su to što "ne moraju da se spremaju" za posao, ne gube vreme u prevozu, imaju više vremena za sebe, i sam rad je fleksibilniji.

Po svemu sudeći, i nakon korone, neke gigantske kompanije neće vraćati sve svoje radnike na posao u onom obimu kako je bilo pre: pet dana nedeljno, minimum 40 sati. Rodila se ideja da zaposleni tri dana dolaze u kancelariju, a dva dana rade na daljinu.

Ali, onda je počelo da se preispituje i radno vreme, tipično "kancelarijsko", od 09 do 17 sati. Salesforce, Microsoft i Facebook samo su neki od divova koji veruju da je ovakav sistem rada "mrtav" i prevaziđen.

Recimo, cloud softverska kompanija ubuduće će radnicima pružiti tri opcije: mogu da izaberu jednu, odnosno, koliko vremena žele da provedu u kancelariji. To svakako ne znači da će raditi manje, ali se menja koncept fiksnog radnog vremena.

Ponude su: fleksibilno radno vreme, potpuni rad od kuće i posao vezan za kancelariju.

"Mnogi moraju da vode decu u školu, brinu o bolesnim članovima porodice i tome slično, tako da ne bi trebalo primoravati ih da svaki dan imaju osmočasovnu smenu", navode iz kompanije.

Takođe, treba pomenuti da uz fleksiblnije radno vreme i promenu lokacije (van kancelarije), idu i manje plate, a radnici su svakako o tome obavešteni. Isto tako, divovi ovih dana više napuštaju Njujork i San Francisko, a za svoje radne prostore biraju manje urbana mesta.

Treba li odbaciti fiksno radno vreme, od 09 do 17h?

Glasajte

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • PECA

  Idealno bi bilo od 7h - 15h

  3
  0

  Podelite komentar

 • nikolas

  SAD POSLODAVCIMA ODGOVARA DA PONESETE VRECU ZA SPAVANJE U FIRMU I DA RADITE BAR 18 SATI DNEVNO KAO ROBOT !!! 4SATA DA SPAVATE A 2 DA UZIVATE !!! I SVE OVO ZA PLATU KOJA JE SAMO DA PROGURATE MESEC!!!!

  2
  2

  Podelite komentar

 • JO

  Dok je radno vreme bilo od 6 do 14 i od 8 do 16, ljudi su imali više vremena da vaspitavaju decu. Ovo danas je posledica evropskog radnog vremena.

  6
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke