• 1

4 industrije u kojima dominiraju žene: Čine čak 90% među medicinskim osobljem

Pripadnice lepšeg pola polako, ali sigurno zarađuju "muške plate"

  • 1
Medicinska sestra, doktorka, skafander, kovid

Foto: Shutterstok

Žene u poslednje vreme, što je pomalo iznenađujuće, preuzimaju poslove koji su ranije bili rezervisani za muškarce. Obavljaju ih na istom nivou ili čak bolje, što je praćeno i višim platama.

Najnoviji trendovi sugerišu da žene prelaze sa slabije plaćenih poslova, u kojima je "ležao" veći deo ženske radne snage, na više pozicije vezane za finansije, zakonodavstvo, liderstvo.

Ustvari, žene su prema statistici kompetentnije da budu vođe, ali imaju manje samopouzdanja od muškaraca. Ipak, postoji nekoliko industrija u kojima su pripadnice lepšeg pola dominantne, a to su: zdravstvo, HR sektor, obrazovanje i uslužne delatnosti.

Uzorak iz 123 zemlje sveta otkrio je da žene čine 67 posto radne snage u zdravstvenom i socijalnom sektoru (1). U SAD, čak 80 odsto zdravstvene radne snage čine žene. A pogodite ko čini 90 posto registrovanih medicinskih sestara? Njihova važnost je posebno sada došla do izražaja, u vreme nezapamćene pandemije.

Prema navodima "Crunchbase" od pre nekoliko godina, 2017. je samo 17 posto tehnoloških startapa imalo ženu-osnivača. Međutim, prema nekim procenama, taj procenat je skočio na 30 ili više.

Ipak, to ne čudi mnogo. Obrazovanje (2) je odavno oblast kojom dominiraju žene. Čak i u 19. veku, žene su obično zauzimale rukovodeće položaje na fakultetima i, generalno, u školskom sistemu.

Postoji veliki broj žena u oblasti ljudskih resursa (3). Prema izveštaju američkog Biroa za statistiku rada iz 2016. godine, 72 odsto menadžera u tom domenu čine žene. Odvojeni izveštaj koji je 2017. objavio Payscale.com, pokazuje da je tada bilo neverovatnih 86 posto žena zaposlenih u HR službama.

Kao jedan od razloga za ovakav rezultat, navodi se biologija, odnosno to da su žene "po prirodi socijalno inteligentnije i empatičnije od muškog pola".

Dolazimo i do četvrte oblasti, a to je uslužni sektor (4), s akcentom na korisnički servis. Ključni saveti vezani za to kako pružiti odličnu korisničku uslugu vezuju se za empatiju, veštine slušanja, strpljenje, rešavanje problema i telefonske veštine. Istraživanja pokazuju da se tu bolje snalaze žene.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    4. mart 2021 | 15:04

    Diskriminacija :))) bar bi tako zene rekle da je suprotno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>