• 0

5 načina da budete dobar i pravičan šef: Lepši pol i dalje je osetno ugrožen na radnom mestu

Poslodavci treba da razumeju dodatni stres koji proizilazi iz balansiranja između posla i privatnosti. To će verovatno zahtevati razmišljanje izvan okvira

  • 0
posao Foto: Unsplash

Rodna ravnopravnost i dalje je jedna od gorućih tema u biznisu, u 21. veku, 2021. godine. Danas, 8. marta, obeležava se Dan žena, više od 100 godina nakon što je ovaj praznik prvi put ustanovljen u SAD, zahvaljujući nemačkoj političarki i borcu za prava žena, Klari Cetkin.

I dalje postoji velika razlika u muškim i ženskim zaradama širom sveta. U Srbiji, žene provode 50% više vremena od muškaraca na neplaćenim kućnim poslovima. Ipak, ministarstva pri vladama kao i razne organizacije - ulažu sve više napora u osnaživanje rada i prava pripadnica lepšeg pola.

Iz ugla biznisa i karijera, ženama još uvek "pripadaju" slabije plaćene profesije, odnosno manje plate za istu količinu ili vrstu posla. Osim toga, često su nipodaštavane u radnom okruženju. Ipak, postoji barem 5 efikasnih načina za prevazilaženje tog problema.

- Globalna pandemija istakla je napor, uložen u balansiranje, zarad upravljanja poslovnim i porodičnim životom, a on je uglavnom pripadao ženama - kaže Kristal Kuk, iz "Association of International Certified Professional Accountants".

Budite fleksibilni

Pandemija nas je prisilila da promenimo način rada i upravljanja životom. Studija firme "McKinsey & Company" otkriva da je 70% žena reklo da im je briga o deci najveća briga, u poređenju sa 40% muškaraca koji tako misle.

Poslodavci treba da razumeju dodatni stres koji proizilazi iz balansiranja između posla i privatnosti. To će verovatno zahtevati razmišljanje izvan okvira, kako bi se donela pravična i realna rešenja, poput fleksibilnog radnog vremena ili slobodnih dana.

U redu je da kažete "ne"

Stvorite okruženje u kome će se oni koji su preplavljeni obavezama i brigama - osećati sigurno, a ne kažnjeno ili osuđeno, jer kažu "ne" za dodatne projekte ili odgovornosti. Ohrabrite žene da zatraže pomoć kada im zatreba, i kreirajte neko vreme za velnes ili meditaciju u okviru kompanije.

HR sektor, usluga, zdravstvo i obrazovanje su oblasti kojima dominiraju žene Foto: Freepik.com

Ponudite podršku

Pokažite brigu za svoje zaposlene i ponudite im potrebnu pomoć. Pitajte važna pitanja i zaista slušajte odgovore: Kako ste? Šta možemo učiniti da vam pomognemo? Zatim pronađite način da radnicima pomognete na nekonvencionalni način.

Naglasite važnost brige o sebi

Gotovo godinu dana vaši zaposleni uglavnom žive isti dan, iznova i iznova. Mnogi "žongliraju" sa svim svojim odgovornostima, koje su se sada uvukle u njihov radni dan, dok su granice između poslovnog i porodičnog života sve manje jasne.

Važno je da pomognete ženama u vašoj organizaciji da pronađu načine za uspešno upravljanje mentalnim zdravljem, stresom i nivoom energije, i da svaki dan ponesu malo radosti.

Budite inkluzivniji

Pogledajte dobro oko sebe, kada su važni sastanci i rukovodeća mesta. Ima li diskriminacije po pitanju pola, rase, godina, nacionalnosti? Ako su u ovom kontekstu, dominantniji muškarci u odnosu na žene, vreme je da preispitate politiku poslovanja firme. Pružite ženama jednaku šansu da pokažu svoje liderske veštine.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>