• 10

Recite vašem šefu: Četvorodnevna radna nedelja postaće realnost svuda

Vek nakon "izuma" vikenda, sve je više kompanija koje mu dodaju još jedan

  • 10
posoa, kancelarija

Foto: Unpslash

Kada je svet prošle godine zaključan, 1.000 zaposlenih u berlinskoj tehnološkoj kompaniji Avin učinilo je ono što su radili milioni drugih: otvorili su računare i počeli da rade iz kuhinje ili trpezarije. U isto vreme, Avin je počeo da funkcioniše ravnopravno kako se njegovo poslovanje ubrzavalo, vršeći snažan pritisak na zaposlene.

Tako je prošlog proleća kompanija saopštila svima da se odjave oko ručka svakog petka kako bi olakšali vikend. Eksperiment je bio toliko uspešan - prodaja, angažovanje zaposlenih i zadovoljstvo klijenata porasli su - da je u januaru Avin odlučio da ide korak dalje, izbacujući četvorodnevnu sedmicu za celu kompaniju bez smanjenja plata ili naknada.

- Čvrsto verujemo da srećni, angažovani i dobro uravnoteženi radnici daju mnogo bolji rad - kaže izvršni direktor Adam Ros. Oni „pronalaze načine da rade pametnije i podjednako su produktivni“.

Trend dobija na značaju širom sveta. Udeo objava u kojima se pominje četvorodnevna sedmica utrostručio u poslednje tri godine, na 62 na 10.000.

Gigant potrošačke robe Unilever je započeo paksu za novozelandsko osoblje. Španska vlada razmatra predlog za subvencionisanje kompanija koje nude četvorodnevnu sedmicu. Čak i u zloglasnom Japanu, čiji jezik uključuje reč karoshi, smrt od prekomernog rada, zakonodavci raspravljaju o predlogu da se zaposlenima svake nedelje odrede slobodni dani radi zaštite njihove dobrobiti.

- Četvorodnevna sedmica uzima zamah - kaže Vil Stronge, direktor istraživanja u britanskom istraživačkom centru. - Za veliku većinu firmi smanjenje radnog vremena je potpuno realan cilj -

Široko prihvatanje četvorodnevne nedelje može biti teže u tradicionalnim indusrijama. Prvo, šefovi nerado smanjuju radne sate bez smanjenja plata, plašeći se da će proizvodnja pasti.

kancelarija

Foto: Unsplash

Ipak, kako je pandemija usporila rast i povećala nejednakost, javio se novi podsticaj ponovnom preispitivanju radnih mesta. Skoro dve trećine preduzeća sa četvorodnevnim nedeljnim radom poboljšalo je produktivnost, prema studiji Univerziteta u Readingu. Grupa koju je predvodio bivši britanski kancelar u senci John McDonnell napisala je pismo liderima mnogih vlada pozivajući ih da usvoje četvorodnevnu sedmicu radi uštede radnih mesta, preispitivanja načina rada i smanjenja potrošnje energije.

U avgustu je nemački sindikat IG Metal sa 2,3 miliona članova predložio kraću radnu nedelju kao odgovor na zdravstvenu krizu i promene u automobilskoj industriji, kojoj će trebati manje proizvodnih ruku dok se prebacuje na električna vozila. Francuski proizvođač automobila Reno uradio je slično.

Izvršni direktor Avina Ros kaže da je četvorodnevna sedmica namenjena zadržavanju softverskih inženjera i menadžera, koji pomažu ljudima poput Asosa, Najkija i Samsunga da se povežu sa blogerima, influenserima i izdavačima.

Avin će ovog leta proceniti rezultate probnog programa, ali Ros kaže da je iskustvo bilo toliko pozitivno da ne može da zamisli povratak na staro.

Generalni direktor je i sam osetio promenu: nakon što je šest godina svakodnevno putovao iz Londona, sada uživa u svakodnevnom radu sa jasnim dnevnim obavezama, što mu omogućava da provodi vreme sa porodicom ili razmišlja o tome šta sledi.

Kompanije su nekada „donosile odredbe o fizičkom zdravlju ljudi, ali nikada o njihovom mentalnom zdravlju“, kaže Ros.  - Vidim da se to menja i mi želimo da budemo pokretač toga - naveo je.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    8. mart 2021 | 13:24

    Recite mom poslodavcu koji I'ma pekaru da treba da radi cetiri dana,pa on radi 363 dana I kuka kako je malo kako propadosmo

  • Dejan

    8. mart 2021 | 14:53

    rekao sam mu juce,eno ga jos se smeje

  • Novosadjanin

    8. mart 2021 | 13:49

    U Srbiji je to moguće samo u javnom sektoru tj u državnom poslu 😂😂😂😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>