• 0
 ≫ 

Od Bezosa do Kendre Skot: Ko je sve "ostavio" svoju kompaniju?

 ≫ 

Amazon je dostigao vrhunac u istoriji svog postojanja prošle godine, kada je masovno zaživela e-kupovina

  • 0
Jeff Bezos, Džef Bezos

Foto: Tanjug/AP

Kada je kineska kompanija za e-trgovinu Pinduoduo u sredu objavila da je dosegla 788,4 miliona aktivnih korisnika, nadmašivši Alibabinih 779 miliona i Amazonovih 300 miliona, njen osnivač i predsednik Kolin Huang otkrio je da će podneti ostavku.

Ali, zašto bi Huang, koji je podneo ostavku na mesto izvršnog direktora u julu i ima neto vrednost od 50 milijardi dolara prema proceni Forbesa, stao sada, na takvoj prekretnici?

Za Huanga je u poslednje vreme došlo do pojačanog nadzora njegove kompanije, kao i ostatka kineskog tehnološkog sektora, i meseci su možda doprineli njegovoj odluci da ode. Nije jedini osnivač koji je to učinio u poslednje vreme.

Nakon što je odlazak izvršnih direktora opao za 20% u odnosu na prošlu godinu, a 1.314 ih je napustilo tu funkciju 2020. godine - delimično zbog nespremnosti kompanija da izvrše velike promene rukovodstva usred krize - u prva dva meseca 2021. tim putem je krenulo njih 195.

Među njima su Džon Mace (Parler), koji nije istupio sa funkcije dobrovoljno, zatim Leon Blek (Apollo Global Management), kao i osnivač Amazona, Džef Bezos, koji je svoje planove objavio u februaru.

Osnovao je carstvo za e-trgovinu davne 1994, a na mestu izvršnog direktora kompanije zamenio ga je dugogodišnji zaposleni, Endi Džesi. Bezos je tada kratko rekao: "Kad imate takvu odgovornost, teško je usmeriti pažnju na bilo šta drugo".

Osim toga, Amazon je dostigao vrhunac u istoriji svog postojanja prošle godine, kada je masovno zaživela e-kupovina. Ta dva faktora mogu biti razlog zašto je Bezos odlučio da se povuče.

U to vreme njegova najava iznenadila je svet, ali možda nije trebalo. Amazon je upravo izvestio o rekordnih 125,6 milijardi dolara prodaje tokom četvrtog kvartala, a nakon 27 godina na čelu, Bezos je izašao na sam vrh, provodeći više vremena u ulozi izvršnog direktora nego većina njegovih kolega.

Ipak, sasvim je drugačije kada je CEO neke kompanije i njen osnivač. Donekle je i logično da će u njoj, na čelu, provesti više vremena od "prosečnog izvršnog direktora". Bezos nije jedini. Kendra Skot je "napustila" svoj biznis s nakitom, skoro 20 godina nakon osnivanja kompanije.

Odlučila je, piše Forbs, da je rukovodstvu potrebna promena. Sledeći bi, kako se spekuliše, mogao biti Mark Beniof (Salesforce), a njega bi mogao da zameni Bret Tejlor.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>