• 1
 ≫ 

Rad od kuće nas je udaljio od kolega, i ne samo fizički: Koje su posledice manjka interakcije?

 ≫ 

Tačno godinu dana milioni zaposlenih rade iz svojih domova, a oni koji odlaze na posao - drže fizičku distancu, ali se takođe udaljavaju od kolega i sa društvenog aspekta

  • 1
distanca

Foto: Freepik.com

Posle pandemije ostaće brojna pitanja koja traže odgovore i rešenja. Na primer, da li i kako - naglo vratiti zaposlene u kancelarije, budući da su navikli na drugi sistem rada čitavih 12 meseci? S druge strane, ako to bude postepeno, ili ako se uvede sistem "3-2" (tri dana rada od kuće, a dva dana odlaska na posao) - koliko će biti efektivno?

Ono što je u svemu tome sigurno, jeste da su se ljudi definitivno udaljili, kako u neposrednom okruženju, tako i u radnom odnosu. Naprečac su prekinuta "kafenisanja" s kolegama, odlazak u menzu na ručak, "živi" razgovori i dinamični sastanci - sve to zamenilo je ispijanje kafe za kompjuterom u svoja četiri zida i rastući svet tehnologije.

Biće teško, i za neke bolno, vratiti se na staro. S druge strane, i kod onih koji to jedva čekaju, ova kriza je ostavila bar neke posledice po mentalno zdravlje.

One ne moraju biti jasno vidljive, ali je manjak interakcije uzeo danak. Da li će se kolege i posle korone smejati istim šalama? Da li odlaziti na poslovna putovanja? Koliko će biti kolegijalni i saradljivi na sastancima?

Kompanije sada čine znatno veće napore, svesne situacije, da odobrovolje zaposlene kada je reč o vraćanju na radno mesto. Naravno, kada se stvore uslovi za to. Ističu planove vezane za fitnes centre, unapređene kancelarije i ostale atrakcije - kako bi radnicima dali razlog da napuste svoj komforni dom.

Veliki brat?

 

Gazdama koje žele da svoje zaposlene nadziru i "drže na oku", ne ide na ruku to što produktivnost kod većine, tokom rada na daljinu, nije opadala. S druge strane, neke firme su to prepoznale, i ne samo to: shvataju da mogu značajno da uštede na prostoru koji zakupljuju.

Dakle, kapacitet se neminovno smanjuje, i možda se desi to da - oni radnici kojima posao dozvoljava rad na daljinu - budu prinuđeni da nastave tako i posle pandemije. Sve u svemu, među ljude se uvukao strah, a bukte i rasprave oko vakcinacije: neki su "za", a neki "protiv".

Kolega nam nikako nije neprijatelj, ali se neretko pravi slika da nam je "kovid pretnja". To dovoljno utiče na psihu. Švajcarska je, recimo, uvela vibrirajuće kutije koje primoravaju zaposlene da drže distancu, odnosno da se udalje od kolega.

Ovaj senzor uočava slične uređaje u blizini i vibrira više od 30 sekundi, ako onaj koji ga nosi ne drži dovoljnu distancu (od najmanje 2 metra). Ovo je rešenje koje je CERN (European Organization for Nuclear Research) izumeo kako bi proveravao zaposlene na francusko-švajcarskoj granici.

Svi zaposleni u CERN-u su obavezni da ga nose sa sobom u svakom trenutku.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavko

    27. mart 2021 | 21:28

    Na posao idem isključivo zbog novca, koji mi je potreban da bih živeo, lečio se itd. Družim se sa prijateljima posle posla, a ne sa kolegama na poslu. Ne, uopšte mi ne nedostaje rad u kancelariji, niti će mi ikada nedostajati. Naprotiv.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>