• 0

Fleksibilnost u vremenu promena je ključ: Učite kako da primenite provereno znanje

Cilj je da ne morate, već da želite da pratite put kojim menadžeri treba da idu

  • 0
Nevena Stanisavljević, Biznis kolumna

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Mnogi je opisuju kao neizvesnu, godinu u kojoj smo navikli da se snalazimo u nekoj “novoj stvarnosti” i da funkcionišemo po nekim drugačijim kriterijumima. Ispitivali smo svi svoje granice, a čini nam se da ih još uvek nismo tačno postavili.

Suočavali smo se sa pritiskom različite vrste, izazova je bilo na sve strane. Ipak, utisak je da su i prethodna, ali i ova godina pokazale da bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo, iskustvo koje smo do tada stekli može da nam bude veoma dragoceno. Iskustvo u ponašanju u određenim situacijama koje smo primenjivali, čak i onda kad smo istraživali neki novi teren, neke nove stvari prema kojima smo morali da se postavimo i koje smo morali da rešavamo.

U tom procesu, bilo je važno i da koristimo iskustvo onih koji su možda prošli i više od nas. Istovremeno i da ga podelimo i tako ostavimo sebi prostor za dalje učenje. 

A kako danas učimo?

Imamo previše biznis knjiga, kurseva i besplatnog sadržaja, ali nam nedostaju proverena znanja i iskustva koja možemo odmah primeniti. Potrebno je stalno tražiti nove izvore znanja i prilagođavati ih onome šta želimo da postignemo. Pogotovo kad su u pitanju menadžeri koji žele da napreduju bez obzira na poziciju na kojoj se nalaze ili iskustvo koje poseduju u datom trenutku.  Zato smo ponosni što smo u okviru Srpske asocijacije menadžera pokrenuli SAM Akademiju i napravili idealan balans formata, sadržaja, težine i kapaciteta znanja za polaznike.

Nobelovac Džordž Bernard Šo govorio je ko ima volje, ima i načina. I to je model koji može da izdvoji one menadžere koji su spremni i otvoreni da rade na sebi, da dobiju relevantno znanje i koji žele da unapređuju kvalitet svog rada. Takvi isplivaju na površinu. Takvima žele da se bave i oni koji će u 15, godini poslovanja Srpske asocijacije menadžera imati priliku da predaju na prvoj akademiji koja ojačava menadžerske veštine, ubrzava njihov razvoj i pomaže im da preuzmu ulogu lidera u budućnosti.

Istaknuti i renomirani menadžeri, ostvareni profesionalci i lideri sa internacionalnim iskustvom pokazaće polaznicima idealan primer kako je nešto moguće i izvodljivo, kako su stvari jednostavne, a nisu lake.

U poslednje vreme promene su konstanta u poslovanju, a vredno je slušati iskustva onih koji se nisu bojali promena i koji mogu biti inspiracija onima koji žele da preuzmu rukovođenje kompanijama, onima koji su se odvažili da pređu u preduzetničke vode i onima koji vode male i srednje kompanije, a žele da se transformišu u korporativne sisteme.

Cilj je da ne morate, već da želite da pratite put kojim menadžeri treba da idu da bi postali lideri za 21.vek.

(Autor: Nevena Stanisavljević, CEO, HR World i Programska direktorka SAM Akademije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>