• 3

Znate li šta je korporativna joga? Nećete doslovno vežbati na poslu, ali ćete biti duplo uspešniji

Fokusirani razgovor sa pravom osobom može oporaviti umorni tim

  • 3
Wellness, posao

Foto: Shutterstock

Da bi preoblikovali kompanije za aktuelni radni svet, menadžerima je potreban novi uvid u to zbog čega njihovi timovi "pucaju". Šta je to što im remeti produktivnost?

Budući da osoblje sada već rutinski radi od kuće, a mnogi veruju da će kancelarije ubuduće posećivati ređe, lideri se više ne mogu oslanjati na trenutke kada zaposleni naprave pauzu na poslu, kako bi razgovarali i družili se sa kolegama. Fraza za to u engleskom jeziku je water-cooler moment.

Takvi momenti u regularnim okolnostima podstiču inovacije i rast, ali ih sada nema. Jedno od rešenja je "treniranje performansi" (performance coaching), tehnika razgovora za koju zagovornici kažu da može razrešiti grube probleme na radnom mestu.

Popularnom coaching-u na radnom mestu su se tradicionalno okretali menadžeri, ali on više nije rezervisan samo za njih. Filipa Tomas, voditeljka BBC News-a i trener u oblasti liderstva, kaže da su se "organizacije u poslednje vreme osećale pohabano, te da ljudi mogu izgubiti poverenje u to da li menadžer zaista razume kroz šta timovi prolaze ili kako ih treba voditi".

Studija, objavljena 11. marta u časopisu Coaching, ponudila je zaposlenima u britanskoj kompaniji za finansijske usluge da "treniraju pozitivnu psihologiju", koja se fokusira na blagostanje i snagu. Autori su otkrili da su učesnici izrazili zabrinutost vezano za to koliko se, zapravo, njihovi glasovi čuju.

Takođe, treba im umeće kako da otvoreno vode tim. "Treniranje daje ljudima prostor koji nije osuđujući", kaže Tomas. Takođe, pomaže u prepoznavanju novih veština. Obično je reč o pronalaženju prave osobe za razgovor jedan na jedan. S druge strane, veterani liderstva u stilu "komandovanja i kontrole" često nerado prihvataju ovu ideju.

žena, telefon, posao

Foto: Freepik/gpointstudio

Zašto? Zato što je za postizanje rezultata potrebno vreme, a to je teško izmeriti. Iako univerzitetska studija ističe koristi ličnog podučavanja za radnike na daljinu, sve veći broj velikih kompanija u Britaniji prihvata tu ideju kao put ka poboljšanoj saradnji i produktivnosti.

Tomas radi sa kolegama u drugim velikim kompanijama, kao što su "GlaxoSmithKline Plc" i "John Lewis Partnership Plc", koje su se opredelile za coaching kulturu. Nedavno imenovanje princa Harija na mesto CIO u kompaniji za podučavanje i mentalno zdravlje "BetterUp Inc.", ukazuje na mejnstrim rast i u SAD.

Mnoge velike kompanije imaju budžet samo za podučavanje starijih vođa, a neke manje mogu biti u stanju da podučavaju celo svoje osoblje. Kako bi se rashodi pravilno rasporedili, savet je da se ne ulaže u coaching bez jasnih ciljeva. Ali, mogu se osmisliti razni programi tzv. "korporativne joge" koji vode ka uspehu celog tima.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • doberman

    3. april 2021 | 17:07

    ko Mitrović u Fulamu, u sred seanse se prejogirao, ustao i poočeo da bije bez izbora cilja, oooooom.

  • MONARHISTA

    3. april 2021 | 18:18

    MA ZNAMO TO JE BOLAN KOMUNISTIČKA PARTIJA SVI ZA JEDNOG A JEDAN ZEZA SVE

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>