• 10
 ≫ 

Možda svi kukaju da im je plata mala, ali ne znači da je tako: Koja grupa radnika "sme" da se buni?

 ≫ 

Biti "nedovoljno plaćen" za neki posao, uglavnom nije stvar subjektivnog osećaja. Postoje neki jasni znaci koji ukazuju na to da li ste "underpaid" radnik

  • 10
novac

Foto: Unsplash

Iako dobar deo radnika, barem u nekom trenutku tokom karijere, misli da nije dovoljno plaćen za svoj posao, ipak treba razlikovati neke "objektivne signale" koji ukazuju na to.

Nakon toliko godina školovanja, maltene svakome je san da nađe dobar posao (čitaj: u struci) i počne da zarađuje. A onda apetiti rastu. Zapravo, nema ništa loše u tome da želite da budete adekvatno plaćeni za svoj rad.

Novac je, saglasni su mnogi stručnjaci, glavni pokretač u radu. Nagrada za rad i trud, sa kojom sebi kasnije obezbeđujemo egzistenciju, ali i mnoga zadovoljstva. Imanje novca, u dovoljnoj meri, neretko je povezano sa osećajem blagostanja i bezbrižnosti.

Nema radnika kojem novac nije motivacija, i to u celoj "piramidi" - od onih na najnižoj lestvici pa do senior menadžera. Kada zarađuju "koliko treba", ljudi imaju osećaj sigurnosti, ali i zadovoljstva - jer su plaćeni u skladu sa naporom i trudom koji ulažu u dati posao.

Ako nije tako, onda često dođe do demotivisanosti kod zaposlenih. Ipak, statistika rađena u SAD pokazuje da čak 46% radnika misli da nije plaćeno dovoljno. To je pokazalo istraživanje firme "Robert Half".

Kompanije su uglavnom spremne da plate 15% više za novog zaposlenog, ali svojim "stalnim" radnicima spremni su da daju svega 2 do 3 odsto povišice godišnje. Budući da je pre korona krize američko tržište rada bilo vrlo otvoreno i konkurentno, "pljuštali" su otkazi.

U avgustu 2019, nekoliko meseci pre izbijanja pandemije kovida-19, desio se rekord u davanju otkaza: posao je dobrovoljno napustilo 4.478.000 radnika. To je otprilike 3% tzv. "nonfarm" radnika (oblasti - roba, građevina, proizvodnja) u SAD. Termin ne uključuje farmere, privatne biznise i neprofitne organizacije.

Ipak, ta cifra i ne čudi mnogo, imajući u vidu kako osećaj inferiornosti utiče na emocije i kogniciju zaposlenih. Štaviše, ako ste plaćeni manje nego što zaslužujete (eng. underpaid), to za posledicu može imati da zarađujete manje ubuduće, jer je vaša naredna zarada često "uslovljena" prethodnom.

Google kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Kako da znate da niste dovoljno plaćeni?

 

U tome vam mogu pomoći onlajn izvori i kalkulatori vezani za obračunavanje plate. Potrebno je da uporedite zaradu za vaš posao, u kompaniji za koju radite, sa zaradom za istu poziciju u nekoj drugoj firmi. Takođe, značajna vam mogu biti i tuđa iskustva.

Ako kompanija nudi veću platu za poziciju sličnu vašoj, trebalo bi da se zapitate. Može se desiti da se opisi poslova razlikuju u jednoj rečenici/jednom zadatku, ali da suštinske razlike nema. Tada je vreme da porazgovarate sa šefom. Isto tako, očigledni signal da niste dovoljno plaćeni je ako zarađujete manje od kolega.

Naravno, postoje različiti "nivoi" kolega u firmi. Uporedite svoju zaradu sa platama onih koji rade isti/sličan posao kao vi, imaju isti stepen odgovornosti i obima posla, isti nivo obrazovanja. Ne zaboravite da je i iskustvo često presudno.

Ukoliko vam je obim odgovornosti veći, a plata je ostala ista, to je signal da niste plaćeni dovoljno. Ovo se često dešava, kao "efekat kuvane žabe". Šef vam je možda postepeno uvećao broj radnih zadataka, bez namere da vam povisi platu, a isto nije dobar znak ako izbegava da priča o vašoj daljoj putanji u karijeri.

Isto tako, očigledan znak je ako svi oko vas dobijaju bonuse, a vi ne. Zanimljivo je da neke kompanije imaju običaj da nude više zarade novim radnicima, ali ne i onima koji su godinama u firmi. Ako vam zarada neznatno raste kroz vreme, vrlo je moguće da ste jedan od underpaid radnika.

Na kraju krajeva, trebalo bi da budete i svesni u kom domenu poslujete. Možda vaša profesija nije najtraženija ili najbolje plaćena, kao što su IT sektor ili inženjering, te postoje velike šanse da nećete biti zadovoljni zaradom, jer stanje na tržištu rada diktira zakon ponude i potražnje.

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    11. april 2021 | 22:00

    PLATE SU SVIMA MALE ZATO STO I U NAJBOGATIJIM ZEMLJAMA SVETA PLATA NEPRATI TROSKOVE ZIVOTA -STAN,OSIGURANJA,ZDRAVSTVENO OSIGURANJE ,NAMIRNICE ,PREVOZ ,GRADSKI PREVOZ,SKOLOVANJE DECE,VRTICI !!! U POSLEDNJE 3 DECENIJE SVI OVI TROSKOVI SU PORASLI I PO 5-10 PUTA A PLATE SVE TO NEPRATE VEC I STAGNIRAJU!!! BOGATI SU SVE BOGATIJI A NAROD SVE SIROMASNIJI!!!

  • Pllanka

    11. april 2021 | 20:46

    Plate male sem povlascenih.A tek penzije.Sve skuplje neo u Nem. Francuskoj.a platd i enzije deset puta manje.A tek troskovi ,lekovi sve se kuupuje ili ucesce.

  • zeljko

    11. april 2021 | 21:24

    Nemogu da prezivim mesec sa mojom plate,da li sam dovoljno placen?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>