• 10

Kandidati se i ne pojave na intervjuu, firme ćute o plati do samog kraja: Ko je u pravu?

Potencijalni zaposleni kritikuju manjak informacija u oglasima za posao, a poslodavci smatraju da ima dosta neodgovornih kandidata

  • 10
IT park, rad od kuće, devojla laptop u prirodi Foto: Shutterstock

Kada konkurišete za neki posao, verovatno kao i većina obraćate pažnju na ove stvari: da li je vezan za vašu struku, kakvo je radno okruženje, kolika je plata, da li je firma pouzdana. Onda na red dolaze i stavke kao što su blizina stanu/kući, odnosno lokacija, zatim prekovremeni rad, uslovi vezani za dane odmora/bolovanje.

Međutim, koliko bitnih informacija zaista saznamo na prvom intervjuu? U oglasima se obično navodi, naravno, naziv kompanije i delatnost, adresa, radno vreme, i šta se očekuje od potencijalnog zaposlenog. Ipak, retko kada piše plata, posebno ako je reč o visokoj poziciji i dobrim uslovima rada.

Postoje određena "pravila" vezana za samo zapošljavanje, ali i rad u kompaniji, a koja se odnose na zarade. Zašto se o zaradama ćuti? Kada ste već zaposleni negde, iz barem dva razloga: tako se štite lični podaci radnika (1) i izbegava se rivalitet među kolegama (2).

Iz istih razloga je čest slučaj da se o plati potencijalnog zaposlenog priča tek po završetku konkursa, kada se kompanija odluči za konkretnog kandidata. Ili da on dalje ne bi prenosio te informacije i otišao kod konkurencije, ili zato što plata ponekad nije fiksna: ponudi se druga cifra kandidatima, u skladu sa njihovim znanjem i iskustvom.

S druge strane, kandidati su često nezadovoljni zbog takvog stava, jer žele da znaju za koji iznos treba da rade, i neće da "gube vreme" ako ta cifra nije prema njihovom standardu. "Čim me pita za platu, znači da ga samo to zanima, a ne i posao", čujemo od nekih poslodavaca.

Ipak, to je mač sa dve oštrice. Ma koliko insistiranje samo na plati bilo odbojno poslodavcu, isto tako je legitimno pravo svake osobe koja treba negde da se zaposli - da zna visinu svoje zarade. Na kraju je i sazna, ali prema mišljenju mnogih, kasno. "To treba da bude sastavni deo oglasa, kao i informacije o regresu, toplom obroku, bonusima, prekovremenim satima, noćnom radu...", čitamo na Tviteru ovih dana.

Opet, nailazimo i na firme koje stoje iza toga da je dobar deo kandidata za posao - nedogovoran. Uglavnom se misli na to da se neki čak ni ne pojave na intervjuu, ili žele da promene termin, ako je zakazan za rano jutro. Činjenica je da postoji izvestan broj mladih, pa i starijih, koji šalju svoje radne biografije, ali...

Ili nisu dovoljno zainteresovani ili se ne informišu o firmi u kojoj traže zaposlenje, pre odlaska na razgovor za posao. Takođe, poslodavci neretko zameraju način oblačenja, stav kandidata za posao, iznošenje sopstvenih zahteva, pre bilo kakvog iskazivanja želje da se zaista uklope u novi tim.

Brojne studije svedoče da u tom smislu danas, na tržištu rada, najviše problema imaju milenijalci. S jedne strane se teže uklapaju u novu radnu sredinu, dok sa druge strane - imaju visok nivo samopouzdanja, koji je često "bez pokrića", navode neki regruteri.

Video: Završeni pregovori frilensera i vlade

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niko kao ja

    16. april 2021 | 07:56

    Isto kao sto te obaveste o tvojim obavezama na prvom intervjuu, treba da ti kazu i kolika je plata. Niko od nas ne radi iz dobrote srca svog nego za pare.

  • Dragan

    16. april 2021 | 07:26

    Pa ima i toga da se kandidati ne pojave za posao a ulozili su molbu.A ima slucajeva kao ja da sam od strane firme izabran za kandidata,poslat na sistematski pregled o mom trosku,rezultati stigli da sam sposoban za rad a firma cuti i ne oglasava se.I sta reci na sve to.Dok nisam uradio pregled,zavlace vas pricaju vam,hitno im treba radnika.Jako neprofesionalno.A da vam kazem i cena lekarskog nije mala.

  • JA

    16. april 2021 | 07:10

    Pa sto kukate onda da nema dovoljno rade snage i da ljudi nece da rade,vidite svacije mane i nadjete bezbroj razloga negativnih naravno a ne pogledate sebe,kad vas covek pita lepo za platu kolika je ko da je zabo srafciger u oko poslodavcu u fazonu pitas me za platu,pa naravno kad treba da se jede moram da kupim kad treba da se plate racuni moram da platim ne kazem im sta me pitas za jelo i racune,umislili ste da radnik treba da pogine za firmu posao a ne placate prekovremeni rad jer je taboo tema pa cekaj malo sto bi onda ostajao dolazio ako je dzabe onda cu biti sa porodicom...i brdo stvari mogu da nabrojim nego proslo je vreme AKO NECES TI IMA KO HOCE pa sad u sitna crevca sve

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>