• 1

Šta kažu rezultati ankete: Da li rad od kuće podstiče zaposlene?

U novom istraživanju je učestvovalo više od 30.000 američkih radnika, ali glavna mana rada od kuće - za zaposlene - ostaje duže radno vreme

  • 1
Mačka, rad od kuće Foto: Pixabay.com

Kada je prošlog proleća nastupila pandemija kovida-19, milioni zaposlenih morali su da se prilagode radu na daljinu, a onda je on vremenom postao normalna pojava.

Prema pisanju Blumberga, novo istraživanje pokazuje da rad od kuće, zapravo, utiče na viši nivo produktivnosti. U korporativnom svetu mišljenja su i dalje podeljena, mada je jasno da mnogima odgovara fleksibilniji sistem rada, dok drugi pate za socijalizacijom i sastancima uživo.

Aktuelna studija kaže da će produktivnost u ekonomiji Sjedinjenih Američkih Država porasti 5 odsto, zbog rada od kuće, odnosno najviše zbog uštede jer nema odlaska na posao.

Takođe se pokazalo da će prisilno usvajanje novih tehnologija, koje je bilo neizbežno usled pandemije, biti od višestruke koristi za ekonomiju ove zemlje. Mnoge velike kompanije su prihvatile ovaj sistem rada, kao ravnopravan, ali ne i izvršni direktor "Goldman Sachs Group Inc", David Solomon.

On smatra da se bankari moraju vratiti u kancelarije, kako bi ponovo moglo da se radi kao nekad, tj. rad od kuće je nazvao "privremenim rešenjem". S druge strane, Mark Zakerberg, osnivač Fejsbuka, kaže da je mogućnost zapošljavanja inženjera koji rade na daljinu otvorila nove baze talenata.

U pomenutom istraživanju je učestvovalo više od 30.000 američkih radnika, ali glavna mana rada od kuće - za zaposlene - ostaje duže radno vreme. Rezultati trenutno pokazuju da će se broj radnih sati povećati sa pet posto na 20% u toku nedelje.

Mnoge kompanije su odavno najavile da će ponuditi fleksibilnije radne opcije svojim zaposlenima, te stoga ili otkazuju neke postojeće zakupe ili ne traže nove kancelarijske prostore. Tviter se istakao po tom pitanju, jer je odobrio mogućnost neograničenog rada od kuće i nakon krize.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    29. april 2021 | 21:29

    Kako da ne podstice. Em ste kuci em veca plata jer vam placaju topli obrok. Lepota.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>