• 1

Devet sati nedeljno "poklone" firmama: Sve više zaposlenih radi prekovremeno, a neće da se bune

S druge strane, nije sve tako crno. Utvrđeno je da je 68% radnika u prošloj godini dobilo bonus ili povišicu

  • 1
posao, kolege

Foto: Freepik

Nije novost da mnogi zaposleni rade prekovremeno, i to bez novčane naknade, ali se taj broj sada povećava: tokom 2020. primećeno je da su radnici, u radu od kuće, u proseku bili okupirani poslovnim obavezama do duže nego inače.

ADP Istraživački institut konstatuje, na osnovu ankete gde je ispitano više od 32.000 radno sposobnih odraslih, iz 17 zemalja, da jedan od deset zaposlenih sedmično radi više od 20 sati prekovremeno i besplatno.

Taj udeo se duplirao otkako je nastupila zdravstvena kriza kovid-19. Štaviše, radnici prosečno broje 9,2 sata neplaćenih prekovremenih sati nedeljno, u odnosu na 7,3 sata od pre samo jednu godinu.

Mnoge studije su, zapravo, došle do sličnih ili istih rezultata, a glavni razlog prekovremenog rada jesu nedovoljno jasne granice između privatnog i poslovnog - u radu od kuće. Ali, i stav nekih menadžera da je rad na daljinu "privilegija", te da možda ne mora biti dodatno plaćen - u slučaju prekovremenih sati.

U svakom slučaju, Kevin Rokman, profesor menadžmenta na poslovnoj školi Univerziteta Džordž Mason, kaže da "isključivo menadžeri imaju odgovornost da znaju koliko rade njihovi zaposleni". Drugim rečima, moraju to da prate.

Takve menadžerske prakse, napominje dalje, mogu da dovedu "ranjivije zaposlene" u nepovoljan položaj. Uglavnom je reč o ljudima koji nisu stalno zaposleni i odbijaju da se bune i traže svoja prava. ADP navodi da radnici rade prekovremeno iz više razloga, a najčešće da bi zamenili kolege ili zbog prevelikog obima posla.

Severna Amerika beleži ogroman rast neplaćenog prekovremenog rada, pri čemu radnici u proseku nedeljno rade devet sati prekovremeno. To je rast od 125% u odnosu na 2019. Ipak, Azijsko-pacifički region i dalje prednjači, jer tamo radna snaga, u proseku, radi maltene deset sati nedeljno - besplatno.

S druge strane, nije sve tako crno. Utvrđeno je da je 68% radnika u prošloj godini dobilo bonus ili povišicu. Na nivou Severne Amerike, cifre govore sledeće: 63% muškaraca i 51% žena.

Video: Do 60 evra u samo 3 klika: Evo kako da se prijavite za pomoć države

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зоран Ловћенац

    4. maj 2021 | 15:52

    Па ко је ту криц? министарство за рад и запошљавање!Брука колико смо незаштићени као радници

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>