• 0

Era "kancelarija sa pogledom": Firme će morati više da se potrude, ako žele da zadrže radnike

U vreme pandemije došlo je do masovnog prelaska na rad od kuće/na daljinu, što je pred šefove stavilo nove izazove

  • 0
kancelarija

Foto: Freepik

U određenim sektorima konkurencija je "ljuta", a zaposleni na dobrim pozicijama maltene mogu da biraju gde, kako i za koliko novca žele da rade. Upravo oko takve kategorije radnika, menadžeri će ubuduće morati više da se potrude.

Ekspanzija rada od kuće, usled karantinskih mera i blokada vezanih za kovid-19, dovela je do fleksibilnijeg radnog okruženja, a posebno su Amerikanci iskusili prednosti rada u tropskim predelima. Plaža, laptop i uživanje pod vedrim nebom - ko bi se posle takve idilične slike vratio u neku zgradu?

Zato su firme sada na teškom zadatku: moraju da animiraju zaposlene i posle krize. Već postoje neka kreativna rešenja poput postavljanja teretana, lepšeg enterijera, kafića u sklopu poslovnog kompleksa, a privlačni su i oni posedi koji nude objekte sa pogledom na zelenilo, vodu, more.

Visokih biznis zgrada sa predivnim pogledom generalno ima svuda, i od pre, a neke od njih su 3 Columbus Circle (Njujork), 6430 Sunset Boulevard (Los Anđeles), Arlington Tower (Vašington), Botanic Building (Brisel), One International Finance Center 2 (Hongkong), AQWA Corporate Tower (Rio de Ženeiro), The Paris Bourse (Pariz).

Ali, više nije ključna prednost biti u ofisu na jednom od spratova nebodera, i gledati u gradske zgrade u vreme pauze. Radi se na osmišljavanju čitavog koncepta. Zato su nekim stranim kompanijama sada privlačne određene destinacije iz našeg regiona, poput Hrvatske, kojoj je more ogromna prednost.

 

Sada kada je preseljenje kancelarije više nego ikada uobičajeno, pri čemu je ustanovljeno da rad na daljinu može biti jednako produktivan kao i onaj konvencionalni, mnogi stručnjaci mogu da rade sa bilo kog mesta na svetu. Osim toga, krizna 2020. je ostavila značajne posledice po mentalno zdravlje ljudi, te je i blagostanje radnika sada u fokusu.

Karantin je dao ljudima dosta vremena da "opreme" svoje domove po želji i prilagode ga radu od kuće. Iako mnogima taj sistem ne prija, pre svega jer nemaju adekvatan nameštaj ili žive u malom stanu sa porodicom, dobrom delu zaposlenih se tzv. remote work osladio.

 

Oni koji su platežno jači, mogli su da iskuse čari rada kraj bazena, u vikendici, na planini, opremili su svoj enterijer tako da budu okruženi zelenilom ili motivacionim slikama na zidu, a pritom su dosta uštedeli. Nisu trošili za prevoz, hranu na poslu, poslovnu odeću.

Ostaje da se vidi šta nas čeka u narednim mesecima 2021, ali i u godinama koje dolaze. Stav stručnjaka je da je korona iznedrila hibridni način rada, i da će biti teško vratiti se na staro u potpunosti.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>