• 0

Epl otpustio direktora zbog mizoginih komentara. Radnici zbunjeni

Radnici se pitaju kako je došlo do ovog propusta

  • 0
epl, apple

Foto: Unsplash

Kompanija Epl se razišla s novim kolegom nakon što su hiljade radnika podnele peticiju kompaniji da istraži kako je zaposlia tog čoveka koji je prethodno objavio auto-biografiju za koju se tvrdi da sadrži mizogine izjave.

Antonio Garsija Martinez, bivši direktor za ogašavanje na Fejsbuku, autor autobiografije iz 2016. Chaos Monkeys, pridružio se Eplovom odeljenju za oglase u aprilu, piše na njegovom LinkedIn profilu.

Martinezova knjiga beleži njegov život na tehnološkoj sceni na području San Franciska od 2010. do 2014. Karijeru je započeo u Goldman saksu, a potom je prešao u Silicijumsku dolinu gde je na kraju pokrenuo tehnološki startap. Uz svoju knjigu pisao je za razne publikacije.

"Većina žena je meka i slaba, razmažena i naivna"

 

Prošle nedelje Biznis insajder je primetio novo radno mesto Martineza, pozivajući se na njegov LinkedIn profil.

Do utorka neki radnici Epla počeli su sa cirkulacijom internog "pisma zabrinutosti", navodeći nekoliko Martinezovih odlomaka kao problematične. U pismu, do kojeg je došao CNN Business, radnici tvrde da su ti odlomci u suprotnosti s novom politikom uključivosti.

"Većina žena u Zalivu San Francisca meka je i slaba, razmažena i naivna, uprkos tvrdnjama o svetovnosti i uopšte općenito puna s****, stoji u jednom odlomku iz Chaos Monkeys. "One gaje feminizam i neprestano se hvale svojom nezavisnošću, ali dogodi li se epidemija kuge ili strana invazija, postale bi upravo ona vrsta beskorisnog prtljaga koju biste zamenili za kutiju za sačmaricu ili rezervoar dizela", piše nadalje Martinez.

epl, zgrada epla

Foto: Pixabay

Još jedan odlomak iz knjige naveden u pismu detaljno opisuje finansiranje startapa i uključuje ovu rečenicu: "Da napravimo analogiju, ograničeno ulaganje je kao da zavodim pet žena jednu za drugom, dok je zatvoreno ulaganje kao da moram pet žena da uverim da pravimo šestorku".

"Duboko smo zbunjeni onim što ovaj angažman znači za Eplovu predanost inkluzije, kao i stvarni i neposredni uticaj na one koji rade u blizini gospodina Martineza. To dovodi u pitanje delove našeg sistema uključivosti u Eplu, među ostalim sastanke o zapošljavanju, provere prošlosti i naš postupak kojim osiguravamo da je postojeća kultura uključivosti dovoljno jaka da izdrži pojedince koji ne dele naše inkluzivne vrednosti", piše u pismu.

"Njegova prisutnost u Eplu nije dobra"

 

U pismu se od kompanije zahteva da istraži kako su Martinezovi "objavljeni stavovi o ženama i ljudima drugih rasa propušteni" u procesu zapošljavanja kao i da donese "jasan plan delovanja kako se to ne bi ponovilo".

"Zabrinuti smo da će njegova prisutnost doprineti radnom okruženju za naše kolege, kojima preti javno uznemiravanje i privatno zlostavljanje", stoji nadalje u pismu.

Iako su radnici u tehnološkim kompanijama poput Gugla i Fejsbuka poslednjih godina povremeno javno i glasno govorili o pitanjima koja se odnose na unutrašnju kulturu, ova epizoda je retka pojava neslaganja među Eplovom radnom snagom. Brojni radnici su se oglasili na Tviteru, ističući kako je važno da kompanija reši situaciju.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>