• 12

Kreću sajmovi zapošljavanja u Srbiji, ovo je 6 važnih promena da se pripremite za razgovor za posao

Tokom 2020. uvećan je broj oglasa u kojima se traže radnici za obavljanje posla na daljinu, takođe, sve je više digitalnih nomada na tržištu

  • 12
posao, laptop

Foto: Unsplash

Sutra počinje virtuelni Sajam zapošljavanja, na kojem bi trebalo da učestvuje 70 kompanija, pri čemu poslodavci trenutno traže 2.800 radnika. To je dobra šansa da upoznate kako funkcionišu neke firme na domaćem tržištu i procenite to "kako se kotirate kao potencijalni zaposleni".

Ako trenutno tražite posao, a imate iskustva u radu, ili ste tek završili fakultet, odnosno studirate i dalje, obratite pažnju na neke promene koje su se dešavale u proteklom periodu. Otkako je nastupila pandemija kovida-19, firme su počele da posluju na nešto drugačiji način.

Naime, uvećan je broj oglasa u kojima se traže radnici za obavljanje rada na daljinu, takođe, sve je više digitalnih nomada na tržištu. Ta grupa radnika je izmenila i industriju putovanja u 2021, iako su turistička putovanja stagnirala maltene tokom cele godine.

Važni podaci za sve koji traže posao:

 

1. Mnoge zemlje, zavisne od turizma, nudile su povoljne opcije za digitalne nomade. Prema procenama "Future of Workforce Pulse Report", do 2025. godine čak 36,2 miliona Amerikanaca radiće na daljinu (eng. remote work), što je porast od 87% u odnosu na period pre pandemije.

2. Menadžeri su spremni da prihvate promene i kada prođe kriza izazvana kovidom. Mnoge svetske kompanije su odlučile da neke grupe radnika mogu trajno da rade od kuće - ako žele, mada neke od tih opcija "prati" i manja plata. Takav je, recimo, slučaj sa Fejsbukom i Tviterom.

3. Među šefovima vlada uvreženo mišljenje da će 26,7% radne snage nastaviti da radi na daljinu i tokom 2021, uprkos određenom stepenu smirivanja u kontekstu širenja zaraze. "Remote.co" sugeriše da obavljanje posla sa bilo koje geografske tačke odgovara mnogima: od developera i dizajnera, do marketinških stručnjaka.

posao

Foto: Freepik

4. Danas lakše nego ikad možete postići dobitnu kombinaciju (eng. win win) sa firmom za koju radite, jer brojni poslodavci imaju više sluha za zaposlene. Shvatili su vremenom da produktivnost ne mora biti u padu uprkos tome što radnici ne dolaze na posao u klasičnom smislu, te su otvoreniji i fleksibilniji.

5. Nisu sve promene koje je nametnula pandemija nužno pozitivne. Tokom 2020. došlo je do porasta u broju radnih sati, jer su zaposleni "stalno" bili pri računaru, posebno u vreme karantina. Ipak, istovremeno se govori o pronalaženju balansa i postavljanju granica koje sami zaposleni moraju da odrede, u dogovoru sa šefovima.

6. Prekvalifikacija je postala norma, drugim rečima - ako ne pronalazite posao u struci ili je oblast u kojoj poslujete trenutno blokirana, ima previše radnika koji čekaju svoje mesto, potražite rešenje u nekim drugim, suprotnim ili srodnim domenima.

Video: CASH TO GO spas kad god zaboravite da podignete keš s bankomata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    19. maj 2021 | 16:30

    Sajmovi za zaposljavanje - gubljenje vremena. Nece te pozvati za poziciju inzenjera, profesora i slicno, ali ce te sigurno zvati za fizikalca u proizvodnji i ostale gluposti za koje je dovoljna i osnovna skola.

  • Gbear

    19. maj 2021 | 16:51

    A jel' ima svrhe? Godinama pokusavam da dobijem posao ovde kako bih proveo neko vreme u otacbini ali mi ne polazi za rukom, cak ni kao telefonskom operateru na engleskom!?! S druge strane poslove u inostranstvu dobijam bez ikakvih problema, pa sam zbunjen, ko radi pogresno, ja ili HR sluzbe..?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>