• 0

Gugl ponovo menja poslovni svet: Ovaj put u fokusu nije tehnologija, već zadovoljstvo zaposlenih

Budućnost rada je fleksibilnost, smatra Sundar Pičai

  • 0
Sundar Pichai Pičai

Sundar Pičai / Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Kompanija Gugl je među prvima uvela tzv. fleksibilni rad od kuće, koji je, zapravo, dobrim delom 2020. bio neminovan. Milioni radnika iz celog sveta i raznih firmi - "preko noći" su napustili svoje kancelarije i počeli da rade na daljinu.

Ipak, još tada se govorilo da je novi način rada samo "privremena mera", uvedena zbog korone, a samo neki, poput Tvitera i Fejsbuka, rekli su da bi rad od kuće mogao postati trajna praksa. Naravno, ako priroda posla to dozvoljava i ako zaposlenima odgovara.

Dok se kompanije pitaju kako da vrate zaposlene na posao, a da to prođe što "bezbolnije" po sve, gigant kojim upravlja Sundar Pičai - više nema taj problem. Ranije je bila najava iz Gugla da bi radna snaga trebalo da se vrati na posao - prvo usred leta 2021, a onda u septembru.

Odlučeno je da zaposleni mogu da biraju kako žele da rade ubuduće. Mogu da se vrate u stari ofis, ali i da izaberu novi prostor za rad. Gugl procenjuje da bi oko 20% njegove radne snage moglo da se opredeli trajno za rad na daljinu.

Čelnik kompanije je takođe rekao da ostali mogu da dolaze u kancelariju tri dana nedeljno, a da ostatak vremena rade od kuće, ako im tako odgovara. Pičai je istakao i da je pandemija dokazala, u mnogim slučajevima, da postoje daleko bolji načini za rad.

 

"To nas dovodi do onog što mislim da je pokretački princip novog plana kompanije - svi ovi napori pomoći će nam da radimo sa većom fleksibilnošću i izborom kada se vratimo u svoje kancelarije", napisao je Pičai, oglasivši se javno nizom tvitova.

 

Budućnost rada je fleksibilnost, smatra on, i dodaje da je na kraju krajeva najvažnije najbolje raditi svoj posao. Jedino ostaje da se vidi da li će radnici Gugla zbog toga biti uskraćeni za neke beneficije koje su imali.

Recimo, iz Fejsbuka su odmah rekli da bi trajni rad na daljinu mogao da podrazumeva niže zarade zaposlenih, zato što su troškovi života i rada u Silicijumskoj dolini znato viši od onih u ostalim delovima Kalifornije ili SAD.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>