• 4

Povratak u kancelariju i letnji dres kod: Smemo li da nosimo patike, sandale i 3/4 pantalone?

Kojim god poslom da se bavite, ako nemate specijalnu uniformu, trebalo bi da sledite neka opšta načela vezana za oblačenje

  • 4
Letnji dres kod Foto: Shutterstock

Leto ume da bude škakljivo doba godine, ako u kompaniji za koju radite važe jasna i stroža pravila vezana za poslovno oblačenje, odnosno dres kod (eng. dress code).

Deluje bezazleno ali, zapravo, nije tako. Nisu sve letnje haljine ili sandale/cipele primerene za kancelariju. Leti ćete često videte muškarce u poslovnim odelima, sa sve košuljom na duge rukave i sakoom, a to je zato što neke kompanije - priznaju samo tu vrstu oblačenja.

U zimskim mesecima, pa čak i na proleće, prirodno je da se oblačimo više slojevito i tu, generalno, dolazi do manje "problema" i dilema u vezi sa oblačenjem za ofis. Kako se sada ljudi masovno vraćaju u kancelarije, vreme je da zaboravite na rad u šortsu, kod kuće, ili u trenerci/pidžami.

Kojim god poslom da se bavite, ako nemate specijalnu uniformu, trebalo bi da sledite neka opšta načela: svakako da se je dres kod drugačiji u nekoj javnoj instituciji ili banci, naspram onog u marketinškoj agenciji - gde je dozvoljeno više slobode i kreativnosti, ali stručnjaci su saglasni da ne bi trebalo prelaziti određene granice.

Sajt shrm.org je napravio listu "primerene" i "neprimerene" poslovne odeće u letnjim mesecima. Sudeći po nekim stavkama, male su šanse da baš svi zaposleni poštuju navedena pravila, ali uvek se možete dodatno potruditi kako biste usavršili svoj biznis stil.

Odeća za posao koja dobija "zeleno svetlo"

Majice bez printa, polo majice, pantalone, džins, 3/4 pantalone, uniforma sa logoom kompanije u kojoj radite, zatim haljine ili suknje do kolena, dressy sandale (mogu da vide prsti), kežual obuća (uključujući čiste patike). Dakle, ovo dovoljno govori koliko se poslovna moda vremenom menjala.

Ne treba dodatno isticati da su sako, košulje, bluze, mokasine, espadrile, cipele na štiklu - uvek dobra ideja.

Odeća za posao sa "crvenom lampicom"

Šorts, bermude, odeća sa logoom kompanije za koju ne radite (uključujući printove iz crtanih filmova), potom japanke, top majice i majice bez rukava, trenerka, helanke, uske i kratke haljine/suknje i generalno pripijena odeća, zatim sportska garderoba i ona koja je uprljana, oštećena, pocepana.

Video: Ovo je najbolji način da izbegnete onlajn sastanak i vratite se u krevet

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    28. maj 2021 | 13:57

    U firmi gde radim, muškarci odela, kravate, košulje sa dugačkim rukavima. Žene kao na Adu ili fitnes. Direktorka je žensko, a razlog je da "jedni drugima budemo privlačni".

  • V8

    28. maj 2021 | 15:20

    Žene sve više nose kratke suknje, ili haljine sa dubokim rezom između nogu, i dubok dekolte...

  • Zora

    29. maj 2021 | 07:32

    Ma najbolje samo tange za zene, posto je sad trend skidanja, a muskarci u roze hlacama, sa obaveznom torbicom u kojoj stoji sminka. Da bismo bili u korak sa svetom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>