• 0

Zbog ove knjige Bafet je postao multimilioner: Važi za jedno od najuticajnijih dela ikada

Dejl Karnegi je bio američki pisac i predavač, a ujedno i uzor čuvenom američkom investitoru

  • 0
Warren Buffett, Voren Bafet Voren Bafet / Foto: Tanjug/AP

Vlasnik čuvene LVMH grupe, Bernar Arno, smenio je s trona Džefa Bezosa, osnivača Amazona, i tako postao najbogatija osoba na svetu, ali se čini da čuvenom investitoru, Vorenu Bafetu, "ne smeta" da bude visokom 6. mestu Forbsove liste milijardera.

Dok deluje da se drugi takmiče da nadmaše jedni druge, Amerikanac koji ovog avgusta puni 91 godinu, uživa u svojim dnevnim ritualima, kao što su čitanje, posao i brza hrana. U više intervjua je isticao: "u mojoj kancelariji nećete videti diplomu sa Univerziteta u Nebraski ili master diplomu sa Univerziteta u Kolumbiji, ali ćete videti sertifikat koji sam stekao na kursu Dale Carnegie".

Dejl Karnegi je bio američki pisac i predavač, a uglavnom se bavio ličnim razvojem, trgovačkim veštinama, unapređenjem timskog duha, javnim govorom i interpersonalnim veštinama. Bafet smatra da ga je on, u obrazovnom smislu, oplemenio više od pomenutih institucija.

Takođe je istakao da je knjiga "How to Win Friends and Influence People", objavljena 1936, autora Dejla Karnegija, "zaslužna" za to što je postao multimilioner. Do 2011. godine, širom sveta, prodato je više od 30 miliona primeraka ovog dela.

Dvanaestonedeljni kurs, koji je Bafet pohađao, bio je usmeren na poboljšanje socijalnih veština, kako bi se izgradilo poverenje u ljude, što bi bilo korisno i u poslovnom i u privatnom životu. To je tipična knjiga za samopomoć, koja je u rekordnom periodu doživela neverovatan uspeh: prvih 5.000 primeraka se brzo rasprodalo, a u prvoj godini lansirana je 17 izdanja.

Trenutno se smatra jednom od najprodavanijih knjiga u istoriji, a 2011. godine "Time" je proglasio jednom od 100 najuticajnijih knjiga ikada. Dakle, nije slučajno što je vlasnik kompanije "Berkshire Hathaway", čija je bogatstvo danas procenjeno na 109,5 milijardi dolara - izabrao baš nju za svoju "vodilju" na putu ka uspehu.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>