• 0

Šta ako želite nazad u kanc, a šef to neće? Nova politika su "vrući stolovi"

Jedan od "ključeva" fleksibilnosti radnog prostora je aplikacija koju su napravile softverske kompanije kao što su Robin, Salesforce, Envoy i Proximity, kako bi se ljudima omogućilo da rezervišu tzv. stanice za rad i druge resurse

  • 0
Kancelarija, posao, zaposleni, korona mere

Foto: Shutterstock

Masovna vakcinacija protiv kovida-19 širom sveta, i stabilizovanje situacije, doprineli su bržem povratku na posao - tačnije u kancelarije.

Međutim, zaposleni neće bukvalno nastaviti tamo gde su stali pre korone, već ih čekaju izvesne promene o kojima se govori mesecima unazad.

U nedavnom istraživanju rukovodilaca, sprovedenom od strane konsultantske kompanije "West Monroe", 67% je reklo da će do ovog leta izneti planove za hibridni način rada, što u osnovi znači da se radnicima omogući da nekoliko dana nedeljno rade u kancelariji, a ostatak od kuće.

I zaposleni i menadžeri nalaze se pred velikim izazovom: neki poslodavci prepoznaju da radnici imaju različite potrebe za okupljanjem u toku nedelje, meseca ili kvartala, u zavisnosti od tima i funkcije posla. To situaciju čini složenijom, posebno imajući u vidu da su neki radnici tokom protekle godine možda promenili adresu stanovanja.

Jedan od "ključeva" fleksibilnosti radnog prostora je aplikacija koju su napravile softverske kompanije kao što su Robin, Salesforce, Envoy i Proximity, kako bi se ljudima omogućilo da rezervišu tzv. stanice za rad i druge resurse, a poslodavci mogu da prate gde će se oni nalaziti taj dan, piše WSJ.

Zanimljivo je, dakle, da nisu svi poslodavci jedva dočekali da se korona smiri i da se zaposleni vrate na posao, jer su uvideli koliko mogu da uštede u radu na daljinu. Neke firme su otkazale zakup, i sada situacija može biti "napeta": naime, postoji princip "ko prvi dođe, prvi zauzme sto".

Ta politika je poznata kao "vrući stolovi", a iza svega stoji ideja o uštedi para. Naravno, istovremeno mnogi menadžeri pokušavaju da vrate ljude u kancelariju pet dana u nedelji, uključujući izvršnog direktora Netfliksa, Rida Hejstingsa, koji smatra da je rad na daljinu "negativan".

kancelarija

Foto: Freepik

Takođe, ni bankari nisu najsrećniji bili dok se masovno radilo od kuće, o čemu su često apelovali iz poznate investicione banke "JPMorgan". Oni traže da se svi zaposleni vrate na posao, puno radno vreme.

Skeptici prema hibridnom načinu rada takođe kažu da bi kompanije trebalo da odluče da li će svi biti u potpunosti u kancelariji ili potpuno udaljeni s radnog mesta. Pominje se "dvorazredni sistem", gde je ono što je rečeno u sobi važnije, recimo, ako nekoliko ljudi prisustvuje sastanku uživo, a nekoliko putem video kola.

S druge strane, izvršni direktor Epla, Tim Kuk, rekao je da neke stvari zapravo funkcionišu bolje "virtuelno", a Gugl je najavio da će gotovo celokupno njegovo osoblje morati da dolazi u kancelariju samo tri dana u nedelji.

Mnoge kompanije sada prepoznaju, ne samo da će njihove kancelarije retko biti u potpunosti zauzete, već da te kancelarije treba prekonfigurisati kako bi se prilagodile onome zbog čega ljudi, zapravo, žele da dolaze u njih - uglavnom zbog saradnje.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>