• 4

Najtraženije struke u 2021: Koju školu upisati za što bolju platu kasnije?

Gimnazija ili srednja stručna škola? Svake godine, javlja se ista dilema, mada se đaci uglavnom više odlučuju za opšte i šire obrazovanje

  • 4
Koju srednju skolu upisati, srednja skola, obrazovanje, Biznis Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Mali maturanti se nalaze pred velikim izazovom: koju školu odabrati i da li ona, kasnije, određuje njihov profesionalni put? Onaj ko upiše gimnaziju, ima još četiri godine da "razmisli" čime želi da se bavi, mada ni za one koji se odluče za srednju stručnu školu - krajnji put nije definisan.

Ipak, đaci uglavnom nastave putem kojim su krenuli. Recimo, posle srednje medicinske upišu Višu medicinsku školu ili Medicinski fakultet, kao što je slučaj i sa sportskom gimnazijom itd. Takvih je, ipak, svakako manje. Većina bira gimnaziju, jer je zaista teško sa 14 ili 15 godina znati čime tačno želimo da se bavimo.

S druge strane, korona nam je donela izvesne promene, a jedna od njih je rastuća prekvalifikacija. Zanimanja se smenjuju "brzinom svetlosti", nastaju neka nova, u određenom momentu javlja se potražnja za onim profesijama koje su do pre nekoliko godina, možda, bile u zapećku, i tome slično.

Oba aspekta imaju svoje prednosti: gimnazije, s jedne strane, nude opšte i široko obrazovanje, dok nakon završetka srednje stručne škole - možete odmah da tražite posao u struci. Prošle godine smo vam i predočili analizu fakulteta koji se najviše traže u Srbiji.

Tada su u fokusu bile studije za pilote, rudare, farmaceute, naftaše, bankare, IKT. Kada je reč o Beogradu, tradicionalno se najviše traže Prva, Treća, Peta, Deveta gimnazija, mada i Deseta, Dvanaesta, pa i Četrnaesta gimnazija. Lokacija takođe u svemu igra važnu ulogu: maturanti najčešće biraju centar ili Novi Beograd.

Takođe je tražena i Elektrotehnička škola "Nikola Tesla", posle koje se mnogi odluče za ETF. Elektrotehničari, mašinci, inženjeri su po difoltu na glasu, uvek cenjeni i dobro plaćeni. Osim toga, Mašinski fakultet i FON se masovno traže svake godine, te vlada ozbiljna "borba" za upis na budžet.

Medicinska škola "Beograd" je takođe na ceni, kao i Medicinski fakultet, a potreba za lekarima i medicinskim radnicima kod nas - jača iz godine u godinu. Na ovaj trend moglo bi da utiče i globalno najavljeno veće ulaganje u zdravstvo, koje je posebno postalo neophodnost tokom pandemijske 2020. godine.

laptop Foto: Pixabay

I u Novom Sadu takođe vlada veliko interesovanje za gimnazije, ali i za stručne škole poput medicinske, ekonomske i elektrotehničke. Nišlije, s druge strane, više žele srednje medicinsko obrazovanje nego opšte - kakvo dobijaju u gimnazijama, mada su i one tražene.

Recimo, i Pravno-poslovna škola je dosta popularna u gradu na jugu, te treba istaći da su Pravni i Ekonomski fakultet takođe tradicionalno veoma traženi. Kasnije nude širok dijapazon poslovnih prilika: od prava i advokature do finansija i menadžmenta. U skladu sa velikom potražnjom su i jače zarade.

U našoj zemlji godinama unazad jača i IKT oblast, pri čemu su sve popularnije srednje IT i više škole, kao i već pomenuti FON. Programeri su, možda, najviše plaćeno zanimanje u našoj zemlji, a oni koji se probiju - na mesečnom nivou zarade i oko 7.000 evra.

Sve u svemu, tehnologija i digitalizacija su ušle u sve "pore društva", te raste i potreba za data naučnicima i analitičarima, odnosno stručnjacima koji se bave podacima.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snezana

    1. jun 2021 | 14:04

    Zanat zlata vredi

  • Prevodilac

    1. jun 2021 | 16:10

    Još u petom razredu odlučio sam šta ću upisati. Filološka gimnazija 👌👍

  • Mib

    1. jun 2021 | 15:45

    Medicina?!... Niko nije lud da bude doktor i da jedva sastavlja kraj sa krajem...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>